Odpowiedz do tematu
nullDC Tutorial
Autor Wiadomość
kemot722 
Grand Master
Cichy Obserwator :)



Zagram w: Tekken Card Tournament
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Wrz 2006
Skąd: Kazimierów
Wysłany: 18-12-2008, 22:24   nullDC Tutorial

NullDC DLA KAŻDEGO - TUTORIAL


Przez wzgląd na pozornie prostą obsługę emulatora nullDC, która jednak sprawia problemy zdecydowałem się wesprzeć rodaków w potrzebie :)

PRZECZYTAJ ZANIM ZAPYTASZ O KONFIGURACJĘ !!

(What a horrible speed?)


1) Minimalne rozsądne wymagania sprzętowe to:
- CPU: AMD 3000+ lub Intel Pentium 4 z 2.6GHz (lub odpowiednik)
- Grafika: GeForce 3 TI, ATi Radeon 8500 (lub nowsza) zgodna z DirectX 9
- RAM: 1GB
2) Plugin graficzny do poprawnego działania wymaga najnowszej wersji DirectX
(do pobrania TUTAJ)

SKĄD TE NullDC?


Pozwolę sobie zwrócić uwagę na to, że w najnowszej wersji nullDC znacznie poprawiono jakość wyświetlanej grafiki (m.in. światło, kolory). To może wpłynąć na szybkość emulacji, dlatego podaję linki do dwóćh wersji nullDC. Jeśli najnowsza za wolna sprawdź starszą.

nullDC 1.0.3 – najnowsza wersja, zaskakująca jakość wyświetlanej grafiki, brak obsługi pada
nullDC 1.0.0 – starsza, stabilniejsza wersja

KONFIGURACJA

Tak, wiem – prosta, tylko skąd tyle pytań do mnie w PM na YouTube?

1) Rozpakuj pliki ściągniętego emulatora do pustego folderu np. nullDC.
2) Bios (boot.dat) i pamięć flash (flash.dat) umieść w folderze data (pobierz bios i flash).
3) Jeśli nie zainstalowałeś jeszcze najnowszego DirectX 9, zrób to teraz. Unikniesz zbędnych wątpliwości co do pluginu grafiki.
4) Uruchamiasz nullDC i otwierasz okno Select Plugins
(obrazek pomocniczy nr 1)
5) Wybierz pluginy zgodnie zaleceniem jak na obrazku pomocniczym nr 2. Parę słów o moim wyborze:
nullPRV – wyświetla grafikę na całkiem przyzwoitym poziomie, znacznie lepiej sobie radzi ze światłem od pluginu chankast, który wali często białymi paskami (wybuchy na ścianach w Danger Zone czy Spirali w DOA2)
nullAICA – troche cichszy plugin od pozostałych, ale dźwięk jest płynny i nie urywa się jak przy innych pluginach dźwięku
ImageReader – pozwala czytać pliki obrazów płyt z grami bez konieczności umieszcza ich w DaemonTools, wystarczy wybrać plik i otworzyć
nullDC Controller [WinHook] – dobry plugin do rozrywki offline (online nie testowałem)
6) Po wyborze pluginów zamykasz okno klikając OK i idziesz do okna „nullDC Settings”
Options => nullDC Setting => Show
(obrazek pomocniczy nr 3)
7) Wpatrujesz w okno nullDC Settings (obrazek pomocniczy nr 4). Domyślnie są zaznaczone tylko 2 opcje od góry i to jest optymalna konfiguracja dla DOA2 i VF3. Jednak nic nam nie broni sprawdzić jak będzie się zachowywać inna gra pod wpływem zaznaczenia opcji trzeciej

8) Teraz dźwięk. Istotne, jeśli masz dobry słuch (jeszcze). Wchodzisz do: Options => Aica => Config (obrazek pomocniczy nr 5). Domyślne ustawienia są przystosowane do Windows XP – rozmiar buforu 1024. Można je pozostawić bez zmian. Jako użytkownik Visty powinieneś wziąć pod uwagę zwiększenie rozmiaru bufora do 2048 (obrazek pomocniczy nr 6). Jeśli jednak coś w trakcie emulacji będzie nie tak, będziesz musiał dojść metodą prób i błędów do najlepszych ustawień dla twojego PieCyka.
9) Najwyższy czas na konfigurację pluginu kontrolera (klawa, pad, whatever). Wejdź do: Options => Maple => Port A => Config keys for Player 1 (obrazek pomocniczy nr 7). Tu powinieneś już sobie poradzić, bez kłopotu. Wybierasz co chcesz zmienić i klikasz co trzeba. Po zakończeniu konfiguracji plugina, klikasz OK. Analogicznie możesz ustawić sterowanie dla drugiego gracza (Port B => Config keys for Player 2)
10) Koniec konfiguracji nullDC. Plugin grafiki pomijam, bo jego opcje nanoszą nieznaczne poprawki, które pobierają więcej zasobów. Najpierw pomyśl o pełnej prędkości bez nich ;)
11) Uruchomienie gry nie polega na niczym prostszym jak na kliknięciu File => Normal Boot, gdzie po wybraniu obrazka CD klikasz Otwórz. I co...? GRASZ !! :D

Problemy z PADem w nullDC


Granie na padzie wydaje sie być rzeczą oczywistą - w końcu emulujemy konsolę - niestety nie w przypadku tego emulatora. Tą część tutoriala poświęcam problemom z padami.

Każdy kto korzystał z poprzedniej części tutoriala w celu skonfigurowania pada, mógł przez chwile zwątpić, bo zobaczył takie ciekawostki:
Cytat:
Digital Up 2
Digital Left 2
Digital Right 2
Digital Down 2

Kto zapyta: Drugi D-Pad? Drugi Digital?
Przypuszczam, że ktoś z ekipy nullDC pomylił pojęcia Digital/Analog, a chciał dodać obsługę drugiej gałki analogowej. Tylko gdzie ona by znalazła zastosowanie? ;)


Znane problemy


1) Emulator w wersji 1.0.3 nie widzi pada. Jak go skonfigurować?
Rozwiązanie:
Bezpłatny program JoyToKey pomaga rozwiązać problem. Autor emulatora nie zaimplementował odpowiedniego pluginu kompatybilnego z wersją emulatora 1.0.3

2) Dlaczego nie mogę przemieszczać sie postacią w bijatykach SEGI (Virtua Fighter 3TB, Fighting Vipers 2)
Przyczyna:
Niepoprawnie skonfigurowany pad. SEGA wyprodukowała bijatyki na Dreamcasta, które nie obsługują gałki analogowej. Jeśli D-Pad został skonfigurowany jako Analog, a drążek analogowy jako Digital to trzeba zamienić je ustawieniami.

3) Dlaczego jak chce grać na Dual Shock'u, to gra sie zachowuje jakbym wcisnął i trzymał jakiś kierunek?
Przyczyna:
Konflikt Analog/Digital. Zaleca sie zamiane miejscami ustawień dla D-Pada i gałki analogowej. W przeciwieństwie do pada DC i Xbox'a, w Dual Shocku (i jemu podobnych padach) to Digital jest na górze, a Analog na dole.

4) Dlaczego jak gram w Shenmue to nie mogę [czegoś] podnieść/przesunąć/itp.?
Przyczyna:
Brak interakcji w miejscach nawet kluczowych w akcji gry na odpowiednie kliknięcia na padzie. Nawet pojedyncze ignorancje mogą poważnie utrudnić rozgrywkę, jeśli nie zachodzi interakcja Ryo z obiektem w jego najbliższym otoczeniu. Niestety jeśli mamy coś zrobić, a sterowanie nam na to nie pozwala - musimy przerzucić sie na klawiature i na niej kontynuować przygodę :/

Plugin ZNullGD

Masz płytę z grą? Nie musisz robić jej obrazu.

Niestety plugin ZNullGD posiada tylko starsza wersja emulatora (nullDC 1.0.0). Pluginy z wersji emulatora 1.0.0 są niekompatybilne z wersją emulatora 1.0.3

1) Zmień plugin CD na czytający z napędu. Wejdź do ustawień pluginów (pkt 4 z Konfiguracji) i zmień plugin ImageReader na zNullGD.
2) Idź do: Options => GDRom. Otworzy sie okno ustawień pluginu.
3) Wybierz napęd, z którego ma czytać emulator i kliknij OK.

Inny problem?


Jeśli wystapił problem, o którym nie wspomniałem, bo osobiście nie miałem z nim do czynienia? Pytaj! Ktoś znajdzie rozwiązanie ;)

Życzę miłej zabawy w emulację Dreamcasta !! :D
Ostatnio zmieniony przez kemot722 28-11-2009, 01:07, w całości zmieniany 8 razy  
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 36 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz

Wysłany: 18-12-2008, 22:32   

Wszystko ładnie i czytelnie, tylko do jednego bym się przyczepił :P :
kemot722 napisał/a:
Jeśli masz oryginalne płyty z grami, to nie musisz robić obrazów.

Jeśli przez 'oryginalne' rozumiesz 'oryginalne kopie zapasowe' :P to wtedy nie ma problemu, ale 'oryginalnych' oryginałów z DC nie odpalisz bezpośrednio, bo żaden komputerowy czytnik nie odczyta GD-ROMów, a na takich nośnikach były gry z Makarona.

No i w sumie w nie do końca dobrym miejscu ten post, bo jednak z online to nie ma dużo wspólnego. Lepiej chyba było zrobić osobny temat na sam tutorial.

[edit] Wydzielone i przeniesione ;)
_________________


Karate Tradycyjne - 1 Kyu
 
 
 
 
kemot722 
Grand Master
Cichy Obserwator :)



Zagram w: Tekken Card Tournament
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Wrz 2006
Skąd: Kazimierów
Wysłany: 18-12-2008, 23:00   

SubZero napisał/a:
Wydzielone i przeniesione ;)


Dzięki Sub, ale nie chciałem robić bałaganu zakładając kolejny (trzeci?) topic o nullDC, żeby sie moderatorom nie narażać :P

Sorry, nie znam sie na GDRomach. Emulator obsługuje GDRom pluginy, ale nie mam jak tego sprawdzić.

[ Komentarz dodany przez: Dumian: 18-12-2008, 23:15 ]
Dla dobrych poradników zawsze się znajdzie miejsce i warto je pisać osobno, żeby nie zaginęły pośród innych postów w danym temacie;).
 
 
Arris 
Grand Master
beep!beep!



Dołączył: 05 Maj 2007
Skąd: Z nienacka :O
Wysłany: 19-12-2008, 12:58   

a ja mam niestety problem... a kiedy nie mialem :zniesmaczony: sciagnalem jak mi pisales na PM'ach z emuparadise doa 2 ale to jest w obrazach bin i cue
a nie umiem robic obrazow nrg a to jest potrzebne
moglby mi ktos to wyjasnic?? :D
 
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 36 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz

Wysłany: 19-12-2008, 13:11   

Albo zamontować do Daemona/Alcohola i użyć innego pluginu GD, albo przekonwertować np. UltraISO.
_________________


Karate Tradycyjne - 1 Kyu
 
 
 
 
Arris 
Grand Master
beep!beep!



Dołączył: 05 Maj 2007
Skąd: Z nienacka :O
Wysłany: 19-12-2008, 14:03   

oki... :D
ale nastepny problem
dc mi nie znajduje gry... wlacza mi sie bios wciskam play i wyskakuje mi komunikat ''insert game disc'' co mam zrobic?? =.=' sora za noobstwo ale na prawde chcialbym zagrac w DoA 2 :D
 
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 36 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz

Wysłany: 19-12-2008, 14:16   

Możliwe, że masz niedopasowany BIOS do gry. I bios i gra muszą być z tego samego regionu.
_________________


Karate Tradycyjne - 1 Kyu
 
 
 
 
Arris 
Grand Master
beep!beep!



Dołączył: 05 Maj 2007
Skąd: Z nienacka :O
Wysłany: 19-12-2008, 14:44   

a skad wziasc te biosy eu en i jp??
edit.
chyba wiem jak co zrobic
trzeba wejsc w zakladke region...tylko ze to jest zasloniete wiec nie moge tego uzyc...prosze o pomoc :wstyd:
 
 
 
Arris 
Grand Master
beep!beep!



Dołączył: 05 Maj 2007
Skąd: Z nienacka :O
Wysłany: 19-12-2008, 18:25   

hmm... nadal tego nie rozgryzlem...poszukam na samouczkach itd. ale odpowiedz nadal jest mile widziana :]
 
 
 
kemot722 
Grand Master
Cichy Obserwator :)



Zagram w: Tekken Card Tournament
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Wrz 2006
Skąd: Kazimierów
Wysłany: 19-12-2008, 18:31   

Czy masz 2 napędy? Może nullDC szuka płyty nie w tym co trzeba. Jeśli korzystasz z pluginu zNullGD, możesz wybrać napęd, z którego ma czytać:
1) Options => GDRom - otwiera sie okno
2) Wybierasz napęd i klikasz OK

Po co ci NRG tak koniecznie? Plugin ImageReader spokojnie czyta .CDI, jak i .MDS, czy .GDI
 
 
Arris 
Grand Master
beep!beep!



Dołączył: 05 Maj 2007
Skąd: Z nienacka :O
Wysłany: 20-12-2008, 09:29   

kemot722 napisał/a:
Czy masz 2 napędy? Może nullDC szuka płyty nie w tym co trzeba. Jeśli korzystasz z pluginu zNullGD, możesz wybrać napęd, z którego ma czytać:
1) Options => GDRom - otwiera sie okno
2) Wybierasz napęd i klikasz OK

Po co ci NRG tak koniecznie? Plugin ImageReader spokojnie czyta .CDI, jak i .MDS, czy .GDI

nrg po to mi ze wogole mi obrazu plyty ne wyszukiwalo :D
nie mam 2 napedow....jesli chodzi oczywiscie o wirtualny naped ;)
a ta opcja zeby wejsc w opcje nie dziala bo wlaczam options klikam gdrom i rozwija sie nastepne okno dialogowe albo emulator sie wylacza :)
 
 
 
kemot722 
Grand Master
Cichy Obserwator :)



Zagram w: Tekken Card Tournament
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Wrz 2006
Skąd: Kazimierów
Wysłany: 20-12-2008, 10:57   

Arris napisał/a:
a ta opcja zeby wejsc w opcje nie dziala bo wlaczam options klikam gdrom i rozwija sie nastepne okno dialogowe albo emulator sie wylacza :)

Jeśli okienko sie rozwija, to zestaw opcji sie zaczyna od Swap i to dla pluginu ImageReader, bo zNullGD tylko jedną opcje, która sie otwiera po najechaniu na GDRom - wybór napędu.

Nadal trudno mi dojść co jest nie tak u ciebie... Z którego pluginu korzystasz? Mam obie wersje emulatora gotowe do działania.
nullDC 1.0.0
1) plugin ImageReader: nie wymaga konfiga, przy kliknięciu w emu Boot Normal wskazujesz plik obrazu, który chcesz otworzyć (odpowiednik ISO Image Driver w ePSXeCutor) i OK
2) plugin zNullGD: klikasz Options => GDRom by otworzyć okno wyboru napędu
nullDC 1.0.3 - brak wyboru pluginu odczytu romu
1) plugin ImageReader (różni sie od poprzedniej wersji): po kliknięciu Boot Normal podajesz ścieżke do romu i po tym klikasz OK. Może ścieżka została źle wpisana.

Musze wiedzieć co jest nie tak, by wiedzieć w którym miejscu tutor wymaga update. Nie będę pytał czy korzystasz z nullDC dla Dreamcast, bo to oczywiste, że nie dla Naomi ;)
 
 
Arris 
Grand Master
beep!beep!



Dołączył: 05 Maj 2007
Skąd: Z nienacka :O
Wysłany: 20-12-2008, 11:13   

mam image readera w nullDC 1.0.0 b 1.6
i robie tak w jak w pierwszej opcji
kemot722 napisał/a:
1) plugin ImageReader: nie wymaga konfiga, przy kliknięciu w emu Boot Normal wskazujesz plik obrazu, który chcesz otworzyć (odpowiednik ISO Image Driver w ePSXeCutor) i OK

potem naciskam play i djuppa... jeszcze zaskokuje mnie ilosc fps 30 tylko
a mam 4 gb ram najnowszego geforca 9800 i intel core 2 duo =\
 
 
 
kemot722 
Grand Master
Cichy Obserwator :)



Zagram w: Tekken Card Tournament
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Wrz 2006
Skąd: Kazimierów
Wysłany: 20-12-2008, 20:08   

Chciałem zadać to pytanie wcześniej, ale rozmyśliłem się: co nazywasz "play"?
Inne pytanko: jak tam stery do twojej nowej karty graficznej? może emu nie wie z czym do czynienia.

Klatkowanie...hmm..... spróbuj "Underclock FPU", o którym napisałem w pkt 7. Konfiguracji. Może niestety u ciebie jest "wyjątkowa" konfiguracja, która wymaga bardziej indywidualnych ustawień. Ale NIE przejmować sie tym - do wszystkiego w końcu dojdziemy, do rozwiązania na każdy problem, choć cierpliwości może brakować... My dorwiemy źródło problemu i pokażemy mu kto tu rządzi !! Na pewno nie on, więc wyrwiemy go za j... łeb ;)
 
 
Arris 
Grand Master
beep!beep!



Dołączył: 05 Maj 2007
Skąd: Z nienacka :O
Wysłany: 16-01-2009, 19:44   

mam teraz inny problem...sciagnalem fighting vipers 2 i virtua fighter 3tb
niestety ale moze to sie wydac dla was dziwne ale...NIE MOGE CHODZIC!! normalne ataki ida w porzadku a jak sie zabieram do sterowania postacia to dupa...ps. w Doa2 i soul calibur jest wszystko ok
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Podobne Tematy
MAME32 Plus! Plus! - Tutorial
Melty Blood Act Cadenza Ver.B Online - Tutorial
KwonHo dla początkujących - Tutorial
Dragunov Tutorial by ATP
Unreal Tournament vs Counter Strike vs Quake vs...
 
Udostępnij: Udostępnij na Facebook  Udostępnij na Sledziku  Udostępnij na Wykop  Udostępnij na Gadu Gadu Live  Udostępnij na Twitter
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group