Odpowiedz do tematu
Problem w filmami i muzą na kompie
Autor Wiadomość
Yamada 
Moderator
The Undying


GamerTag: YamadaPL
Zagram w: VF5: Final Showdown
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2006
Wysłany: 25-10-2010, 11:33   Problem w filmami i muzą na kompie

Mam mały problem z kompem. Otóż dźwięk i obraz lubią delikatnie przyciąć (z czego w przypadku dźwięku jest to bardziej zniekształcenie niż przycięcie). To samo streaming np. You Tube. Jakieś pomysły?

Specyfikacja kompa to:
P4 3.0
2 gb ramu
ge force 8600 gt
Realtek ac'97
_________________
 
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 25-10-2010, 11:48   

Jakieś konkretne programy, czy 'wszystko jak leci'? Czego używasz? Próbowałeś w czymś innym? (np. VLC). Jak często te przycięcia występują? Regularnie/randomowo?
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
mg1987 
Support


GamerTag: Lord Mg PL
Zagram w: Jestem otwarty na propozycje
Steam ID: mg
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 18 Lis 2009
Skąd: Modliborzyce/Lublin
Wysłany: 25-10-2010, 14:31   

Uruchom menedżer zadań (CTRL+ALT+DEL) i, w czasie, gdy wystąpią problemy zobacz czy zużycie procesora nie podskoczyło. Jeśli tak to który proces za to odpowiada?
_________________
 
 
 
Yamada 
Moderator
The Undying


GamerTag: YamadaPL
Zagram w: VF5: Final Showdown
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2006
Wysłany: 25-10-2010, 21:56   

Zużycie procesora na poczatku jest na poziomie 60%, a chwile później spada do kilkunastu i juz nie skacze nawet jak są przycinki.

Testowałem na media playerze, ale to nie istotne bo to nie tlumaczy dlaczego np na YT mi tną filmiki. Na starym kompie tego nie miałem :) . Ciężko powiedziec jak z czestotliwoscia bo są czesto wiec raczej regularnie:).

Mam kodeki cccp, miałem k-lite'a ale problem tez wystepowal.
_________________
 
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 25-10-2010, 22:05   

Yamada napisał/a:
Testowałem na media playerze, ale to nie istotne

Istotne o tyle, że VLC ma swoje kodeki i z żadnych systemowych nie korzysta, co pozwala wyeliminować jedno potencjalne źródło problemu.
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
Yamada 
Moderator
The Undying


GamerTag: YamadaPL
Zagram w: VF5: Final Showdown
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2006
Wysłany: 25-10-2010, 23:20   

Zassałem to VLC i dalej tnie:).
_________________
 
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 25-10-2010, 23:27   

A dzieje się to przy każdym formacie/jakości video? Sprzęt powinien sobie poradzić większością. Może po prostu jakiś syf w systemie?
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
eq2D 
Friend


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 16 Lut 2007
Wysłany: 26-10-2010, 08:14   

Wywal kodeki, zassaj Advanced System Care (free/pro), przeskanuj, uruchom ponownie grata, zassaj K-Lite Codec Pack i zainstaluj. Jeśli VLC daje dupy, to sprawdź KMP - ja używam od dłuższego czasu i jest mocno ok, choć program potrafi zabić mnogością opcji.
_________________
 
 
 
mcl 



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Maj 2008
Skąd: znienacka ;>
Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 30-10-2010, 22:57   

eq2D napisał/a:
KMP - ja używam od dłuższego czasu i jest mocno ok, choć program potrafi zabić mnogością opcji.


Oj tak. Do dzisiaj nie potrafie rozszerzyc filmów w rozdziałce 4:3 na cały ekran :wstyd: . Tiam, możecie mówić że lama ze mnie, ale jak tylko włączam film/anime wolę oglądać niż męczyć się z Pan&scan.

Co do tematu, chyba eq2D wyczerpał go. Sprawdź też zużycie procesora podczas 'jałowej' pracy systemu, bez przeglądarek czy czegokolwiek co może go obciążać. Jeżeli te wartości będą dość wysokie i niestabilne(powyżej 25%; 10% to imo max dla podstawowych zadań systemu), to możesz odkręcić obudowę i odkurzyć radiator procesora sprężonym powietrzem.

Zapewne gry również ci się tną, chociaż nie powinny? ;)
_________________

 
 
 
eq2D 
Friend


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 16 Lut 2007
Wysłany: 31-10-2010, 18:03   

mcl napisał/a:
Do dzisiaj nie potrafie rozszerzyc filmów w rozdziałce 4:3



_________________
 
 
 
Kare 
Student



Dołączył: 04 Cze 2010
Skąd: Lubin
Wysłany: 31-10-2010, 20:18   

[no shit-Sherlock: mode on]
Komp, jak każda rzecz martwa lubi się czasem spieprzyć. Jak nie chcesz go formatować (bo to jest ostateczność :P ), to poczekaj, bo czasami nasz genialny komputer "odtumania się" od takich problemów i się sam naprawia x].
_________________

 
 
 
Opyliusz 
Master



PSN ID: OpyliuszPL
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Kwi 2009
Skąd: Krapkowice
Wysłany: 31-10-2010, 21:02   

Ja bym radził go sformatować i mieć problem z głowy bo też miałem taki podobny problem jak ty że zacinały mi się filmiki na youtubie ,media playerze i w innych programach to przeczyszczenie komputera + format pomogło , możesz zawsze tylko przeczyścić komputer to może też to pomoże bez formata
_________________

 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 31-10-2010, 21:09   

Nie każdy ma czas i ochotę na 'formata'. Dla większości to faktycznie pół godziny roboty, ale np. dla mnie żeby ustawić sobie w pełni funkcjonalne 'stanowisko pracy' to minimum tydzień roboty.
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
Opyliusz 
Master



PSN ID: OpyliuszPL
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Kwi 2009
Skąd: Krapkowice
Wysłany: 31-10-2010, 21:16   

To jak nie format to zawsze zostaje przeczyszczenie komputera czyli standardowo wentylator,procesor,zasilacz w komputerze itp bo może Yamada już dawno nie przeczyścił komputera i powoli się już coś w nim pieprzy , ja za czasów gdy posiadałem jeszcze komputer bo posiadam teraz laptopa to co miesiąc 2 razy musiałem przeczyszczać komputer żeby był cały czas sprawny.
_________________

 
 
Kare 
Student



Dołączył: 04 Cze 2010
Skąd: Lubin
Wysłany: 31-10-2010, 22:46   

ewentualnie defragmentacja i przeinstalowanie pewnych programów. Mi pomogło, jak Sony Vegas jęczał jak baba :P . To też powoduje problem z doprowadzeniem kompa do pełnej sprawności, ale zdecydowanie na mniejszą skalę niż format.
_________________

 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Podobne Tematy
Problem: serwer Hamachi odrzucił prośbę o zalogowanie
Problem przy uruchamianiu komputera
problem z filmami(bit comet)
Zrobiłeś teledysk z gry, filmu lub anime? Zamieść go tutaj!
[3S] Awakening Cup - Problemy, wyjaśnienia i walkowery
 
Udostępnij: Udostępnij na Facebook  Udostępnij na Sledziku  Udostępnij na Wykop  Udostępnij na Gadu Gadu Live  Udostępnij na Twitter
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group