Odpowiedz do tematu
HKaillera - Poradnik
Autor Wiadomość
Action 
Moderator
Get serious!


PSN ID: ActionPL
GamerTag: ActionPL
Steam ID: ActionPL
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 10 Lip 2006
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 20-10-2006, 21:03   HKaillera - Poradnik

Poradnik powstał w celu przedstawienia w jak najprzystępniejszy sposób obsługi emulatora HK²aillera V5, za pomocą którego można pograć online w bijatyki 2D oraz inne tytuły zapewne znane wam z automatów.

Instalacja Romów (gier):

• Ściągniętego Roma wklej (nie wypakuj) do folderu roms w katalogu z emulatorem.


Uruchamianie gier:

1. Wejdź w zakładkę File i wybierz Audit all games (w celu odświeżenia listy Romów można też wcisnąć F5).


2. W okienku po lewej stronie kliknij na Available, teraz powinna ci się pokazać lista dostępnych tytułów.


3. Klikamy na tytuł wybranej gry.

Uruchamianie gier w systemie NEO-GEO:

Instalacja biosów:

• Ściągnij komplet biosów MAME i wypakuj do folderu roms w katalogu z emulatorem.


Konfiguracja Dipswiches (zamienia wersje gier w systemach Neo-Geo z arcade na "konsolową" - dodającą dodatkowe tryby):

1. Podczas gry wciskamy Tab i wybieramy Dip Switches.


2. W nowym okienku zmień opcje Machine Mode z Arcade na Home, a następnie wybierz Return to Main Menu.


3. Teraz wybierz Reset Game.


Zmiana wyglądu emulatora:

• Aby zmienic tlo w emulatorze HK wystarczy wejść w zakładkę Options i wybierz Background Image...


Ustawienie sterowania:

1. Uruchamiamy wybraną grę.

2. Podczas gry wciskamy Tab i wybieramy Input (this game) – żeby ustawić sterowanie dla uruchomionej gry i Input (general) ustawić sterowanie do wszystkich tytułów.


3. Ustawiamy sterowanie według swojego upodobania z tym, że P1 oznacza sterowanie pierwszego gracza P2 drugiego itd.


4. Ustawienie sterowania zatwierdzamy Esc i wybieramy Return to Game.

5. Podstawowa klawiszologia (w grze):

Cytat:
1 - start dla gracza nr 1
2 - start dla gracza nr 2
3 - start dla gracza nr 3
4 - start dla gracza nr 4

5 - żeton dla gracza nr 1
6 - żeton dla gracza nr 2
7 - żeton dla gracza nr 3
8 - żeton dla gracza nr 4

T - chat w czasie gry (tylko online)


Gra online (kaillera):

1. Wejdź w zakładkę File i wybierz Play Kaillera Game…


2. Pojawi się okienko z wyświetlonymi nazwami dostępnych serwerów.


3. Wybieramy odpowiadający nam serwer i klikamy na Connect.

4. W tym oknie mamy możliwość dołączenia do czyjejś gry (klikając na Join) lub utworzenia własnej (klikając na Create New game).


5. Jeżeli my jesteśmy Hostem (założyliśmy grę) to ukaże się następne okienko, w którym czekamy na innego gracza poczym uruchamiamy grę klikając na Start game.


Życzę udanej przygody z 2D :)
 
 
Niero 
Użytkownik


Dołączył: 04 Mar 2007
Wysłany: 26-01-2008, 14:08   

Większość ściągniętych romów (działa mi tylko Cadillacs and Dinosaurs) MAME mi nie działa :(
Ściągałem z różnych stron i ciągle to samo - czy da się na to coś poradzić? :(
_________________
The King of Iron Fist Tournament
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 26-01-2008, 14:24   

Jak ściągnąłeś większość romów dla MAME to gratulacje, bo jest tego grubo ponad 6000 :P
Niero napisał/a:
mi nie działa

A jakoś konkretnie nie działa (komunikaty, brakujące pliki itp), czy po prostu nie działa?
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
Niero 
Użytkownik


Dołączył: 04 Mar 2007
Wysłany: 26-01-2008, 14:34   

Większość ściągniętych mi nie działa >.<'

Robię Audit all games.
I wtedy przy znajdowaniu na dole pojawia się file not found mnóstwo komunikatów.

Screen:
http://images26.fotosik.p...82887b71bba.jpg

Wina nie leży u mnie, gdyż znajomy ma ten sam problem.
_________________
The King of Iron Fist Tournament
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 26-01-2008, 14:56   

Jeśli dostajesz komunikaty File not found to oznacza to dokładnie to: brakujące pliki. Większość gier w MAME ma kilka(naście) różnych wersji, z czego jedna jest podstawowa (tzw. 'parent') a reszta to przeróbki (klony, bootlegi, wersje dla różnych kontynentów itp.). 'Parent' jest potrzebny do działania każdej innej wersji (przeróbki). Zwykle jest to rom o największym rozmiarze z tych o podobnych nazwach i ten musisz mieć, żeby gra działała.
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
Niero 
Użytkownik


Dołączył: 04 Mar 2007
Wysłany: 26-01-2008, 14:59   

Mam(y) nadzieję, że to zadziała, bo muszę z kolegą pograć online :D
_________________
The King of Iron Fist Tournament
 
 
PatentMC 
Użytkownik

Dołączył: 24 Sty 2013
Wysłany: 24-01-2013, 14:38   

Hej,
Mam pytanie:
W jaki sposób skonfigurować MAME32, żeby wykrywał pada do xbox'a 360?
Chciałem z kumplem pograć w stare bijatyki, ściągnąłem ten plik neogeo i wrzuciłem do katalogu rom, ale nie widzę tych opcji które przedstawiane są na screenach.
Jakieś sugestie co robie nie tak?
Normalnie możemy grać na klawiaturze ale pady by były wygodniejsze z wiadomych przyczyn :)

Gwoli ścisłości lista gierek w które chcemy pograć (piszę w razie czego bo nie wiem czy to ma znaczenie):
Aliens vs. Predator
Cadilacs and Dinosaurs
Captain Commando
Dungeons and Dragons
King of Dragons
Knights of the Round
Punisher
Vendetta
Violent Storm

Mam nadzieję że ktoś jeszcze obserwuje ten temat, będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc!
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 24-01-2013, 15:41   

PatentMC napisał/a:
ale nie widzę tych opcji które przedstawiane są na screenach.

Jeśli robisz tak jak pisze to musisz je widzieć.
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
PatentMC 
Użytkownik

Dołączył: 24 Sty 2013
Wysłany: 31-01-2013, 20:49   

Trochę dodatkowych informacji:
System Windows 7 64bit.
Mame32 0.111u5 (styczeń 2007) - na tej wersji chodzą mi wszystkie gry na klawiaturze.
Nie mam HKaillera.
Mam opcje dip switches ale nie mam opcji zmiany Machine Mode z Arcade na Home.
Instalowałem najnowszą wersję Mame, ale tam większość tych gier nie chce mi chodzić...

Czytałem że najoptymalniejszy jest MamePlus, ale tam nie wiem jak wrzucić romy tak żeby je znalazł, próbowałem na różne sposoby i nic...

Jeśli komuś chodzą wyżej wymienione gierki na padzie xbox'a 360 w jakiejś wersji Mame to proszę napisać na jakiej wersji.

EDIT: Wygląda na to że sobie poradziłem.
 
 
sla82 
Student



PSN ID: king-sla
Zagram w: mk, ssf4ae
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Mar 2009
Skąd: Kraków
Wysłany: 02-02-2013, 18:05   

Pytanie za 100 pkt. Jak jesteśmy połączeni np. w 3 graczy w UMK3 to co zrobić żeby grać na zmianę? Czy host jakoś przełącza aktualnie grających? Czy jest jakaś specjalna kombinacja klawiszy?
_________________
 
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 02-02-2013, 19:15   

Powinna być do tego opcja w konfiguracji sterowania dla emulatora (nie dla gry, tylko dla interfejsu).
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
sla82 
Student



PSN ID: king-sla
Zagram w: mk, ssf4ae
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Mar 2009
Skąd: Kraków
Wysłany: 02-02-2013, 20:10   

To wiem - przekopałem trochę neta i chyba to o co mnie się rozchodzi robi się przez LEWY SHIFT+F5 (domyślne ustawienia). Czekam teraz na chłopaków, żeby przetestować.

Kolejna sprawa to postawienie własnego serwera, co by ping był dobry dla kilku graczy. P2P odpada, więc jak możemy to zrobić, żeby postawić prywatny serwer?

Póki co połączyliśmy się przez Kuniokun, ale może na prywatnym ping byłby lepszy.
_________________
 
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 02-02-2013, 20:39   

No to tak na szybko:
1. Ściągamy serwer
2. Wypakowujemy
3. Otwieramy w notatniku plik kaillerasrv.conf
4. Tak naprawdę interesują nas tylko opcje Port i Public. Dla Port ustawiamy port, na który będziemy się łączyć z serwerem (można zostawić standardowy 27888) - port ten musi być odblokowany na firewallu i ogólnie dostępny 'z zewnątrz' u osoby stawiającej serwer. Dla Public ustawiamy 0, chyba że chcemy żeby nasz serwer był widoczny na publicznej liście serwerów (wtedy ustawiamy 1).
5. Zapisujemy zmiany
6. Uruchamiamy plik kaillerasrv.exe
7. Czekamy, aż w okienku pojawi się komunikat 'Listening on port...'
8. Możemy się podłączać do serwera (nie zamykamy 'czarnego okienka')

To chyba tyle. Serwer najlepiej postawić u osoby z najlepszym uploadem.
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
sla82 
Student



PSN ID: king-sla
Zagram w: mk, ssf4ae
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Mar 2009
Skąd: Kraków
Wysłany: 02-02-2013, 21:32   

Super Sub0 - to też przetestujemy. Wielkie dzięki!

EDIT: zrobiłem jak napisałeś, tylko teraz nie wiem jak podłączyć się pod ten server w mame. Przekierowanie dla portu na routerze mam ustawione (łączyłem się już P2P i nie było problemu).

Rozumiem, że w MAME wybieram "Client" i podaje swoje ip? Robiłem tak i wiszę na "connecting".

Server jest odpalony i jest na słuchaniu.

EDIT 2: Ok, wiem, że jak sam mam się połączyć ze sobą to ja muszę wpisywać moje lokalne ip. Muszę jeszcze sprawdzić jak ma się łączyć osoba z zewnątrz.

EDIT 3: nie można się ze mną połączyć z zewnątrz - jak zmieniam parametr Public na 1, czyli powinienem być widoczny na liście serverów kaillery, to nie jestem. Narzuciłem też w pliku konfiguracyjnym moje ip (to widoczne na zewnątrz) i nie pomaga. Sam się łączę z tym serverem poprzez podanie ip przypisanego przez router (na routerze mam ustawione przekierowanie dla portu 27888 na to moje lokalne ip).

EDIT 4: Już znalazłem błąd - walnąłem się w ustawieniach routera - miałem port 27886 zamiast 27888. Wszystko działa poprawnie.

EDIT 5: No i jest problem. Server jest widoczny na liście serverów, ale nie można się z nim połączyć - również jak się podaje ip z ręki :/

EDIT 6: Włączyłem na routerze DMZ i wskazałem adres ip hosta mój ip laptopa i zaczęło śmigać (póki co można się połączyć z moim serverem z listy serwerów kaillery). Teraz jeszcze ostateczny test prywatnego serwera.
_________________
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Podobne Tematy
Dead or Alive Online - Poradnik
Is Kaillera the only way to connect Online?
Hk2 Kaillera - linia poleceń
Hacked Kaillera Emulator V5
Arcade Live (ArcLive) - dyskusja i niezbędne linki
 
Udostępnij: Udostępnij na Facebook  Udostępnij na Sledziku  Udostępnij na Wykop  Udostępnij na Gadu Gadu Live  Udostępnij na Twitter
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group