Gotuj z Henrykiem...
Moderator: ModTeam
- Aserot
- Support
- Posty: 1900
- Rejestracja: 23-02-2006, 17:50
- Lokalizacja: Silent Hill
- Kontakt:
Gotuj z Henrykiem...
Zacznę od tego że jak i kuchnia to jak słońce i księżyc chyba tylko mi udało się przypalić parówki. Ale za to brat jest max wypas kucharz więc na razie nie mam tak źle. A teraz przejde do sedna sprawy. Kto z was jaką kuchnie preferuje czego nie nadział/a byś nawet na widelec. Może znacie jakieś przepisy które możecie się podzielić itp.
Ja krótko jakiś max wybredny nie jestem co nie oznacza że wchłaniam wszystko jak czarna dziura. Najbardziej lubię zupki (pomidorowa czy grzybowa mniam) chyba nie ma takiej której bym nie zjadł ( jak już zaliczyłem instant z biedronki to chyba wszystkie zmogę ). Ale najbardziej lubię włoską kuchnie pizza, spaghetti , ciabatta czy lazania zawsze sprawiają że robie się głodny.
Najbardziej żałuje, że nie miałem okazji spróbować japońskiej kuchni. Choć epizody z pseudo chińskimi i tajskim wynalazkami miałem ( kto dogoni psa ), ale pewnie daleko im do oryginału.
Ja krótko jakiś max wybredny nie jestem co nie oznacza że wchłaniam wszystko jak czarna dziura. Najbardziej lubię zupki (pomidorowa czy grzybowa mniam) chyba nie ma takiej której bym nie zjadł ( jak już zaliczyłem instant z biedronki to chyba wszystkie zmogę ). Ale najbardziej lubię włoską kuchnie pizza, spaghetti , ciabatta czy lazania zawsze sprawiają że robie się głodny.
Najbardziej żałuje, że nie miałem okazji spróbować japońskiej kuchni. Choć epizody z pseudo chińskimi i tajskim wynalazkami miałem ( kto dogoni psa ), ale pewnie daleko im do oryginału.
Ostatnio zmieniony 04-01-2008, 14:30 przez Aserot, łącznie zmieniany 1 raz.
Nikt nie wie, gdzie był człowiek, zanim się urodził, ale kiedy już się urodzi, dość szybko odkrywa,
że przybył z skasowanym biletem powrotnym.
że przybył z skasowanym biletem powrotnym.
-
- Beginner
- Posty: 8
- Rejestracja: 01-01-2008, 17:02
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Gotuj z Henrykiem...
Kurczak w sosie grzybowo-śmietankowym... i nic innego
Poza tym oczywiście wszelakiego rodzaju "fast foody" kebaby, zapiekany itp.
Jeśli chodzi o mnie... wybredny jestem Bardzo! Jestem na utrzymaniu (jeszcze:P) "starszych" wiec matka dostaje ze mną "kota".
Ps. I pysznym bigosikiem nie pogardze
Poza tym oczywiście wszelakiego rodzaju "fast foody" kebaby, zapiekany itp.
Jeśli chodzi o mnie... wybredny jestem Bardzo! Jestem na utrzymaniu (jeszcze:P) "starszych" wiec matka dostaje ze mną "kota".
Ps. I pysznym bigosikiem nie pogardze
- Action
- Moderator
- Posty: 2042
- Rejestracja: 10-07-2006, 19:14
- Lokalizacja: Gdańsk
- Kontakt:
Re: Gotuj z Henrykiem...
Spoko temat.
Ja przepadam za kuchnia francuską. Zostawmy żaby (których nigdy nie jadłem) i ślimaki (a dokładniej winniczki - "smakują jak kurczak" ) w spokoju, gdyż uwielbiam francuskie sery (brie i camembert) i wino (które Francuzi pija przy każdym posiłku) + wszystkie dania z okolic Bretonii (ich maślane ciasteczka i naleśniki... aż zgłodniałem ).
Oprócz tego schabowy (w większych ilościach mile widziany :p) i ww. spaghetti, lazania, pizza tez, ale ser + szynka/salami bez żadnych udziwnień typu ananas (?!) czy inne słodkie "coś".
Ja przepadam za kuchnia francuską. Zostawmy żaby (których nigdy nie jadłem) i ślimaki (a dokładniej winniczki - "smakują jak kurczak" ) w spokoju, gdyż uwielbiam francuskie sery (brie i camembert) i wino (które Francuzi pija przy każdym posiłku) + wszystkie dania z okolic Bretonii (ich maślane ciasteczka i naleśniki... aż zgłodniałem ).
Oprócz tego schabowy (w większych ilościach mile widziany :p) i ww. spaghetti, lazania, pizza tez, ale ser + szynka/salami bez żadnych udziwnień typu ananas (?!) czy inne słodkie "coś".
To + Puree Ziemniaczane w 5min to nieodłączny zestaw osób, ktore nie maja czasu same gotowac, tym bardziej, ze te "potrawy" po czasie nie sa takie zle.Aserot pisze:( jak już zaliczyłem instant z biedronki to chyba wszystkie zmogę )
- Jo-Jo
- Grand Master
- Posty: 1458
- Rejestracja: 23-02-2006, 18:07
- Lokalizacja: ze wszystkąd
Re: Gotuj z Henrykiem...
Włoskie: pizza, spaghetto, lazania ( chętnie bym zjadł bo od 8 lat jej nie jadłem i aż mi ślinka leci na widok jej )
Japońskie: Maki z łososiem i oliwkami ( może być i z tyńczykiem ), Maki z pieczonym łososiem, majonezem, sosikiem i sezamem ( przepyszne X3 ), w barze Besuto ( Di powinien znać, bo z Wawy jest ) jadam z reguły zestaw Eki lub Betto
Polskie: BIGOOOOOOOOS X3 ... i jeszcze pierogi z kapustą i grzybami ( w święta przy stole potrafię zjeść kilkadziesiąt ^^ )
Jeszcze całkiem często jem różne chińskie ( np. makaron sojowy z wołowiną ), kebaby i ... hmmm.. jeszcze zapiekanki od czasu do czasu jak się gdzieś śpieszę lub jak jestem tak głodny, że nie mogę długo czekać .
Japońskie: Maki z łososiem i oliwkami ( może być i z tyńczykiem ), Maki z pieczonym łososiem, majonezem, sosikiem i sezamem ( przepyszne X3 ), w barze Besuto ( Di powinien znać, bo z Wawy jest ) jadam z reguły zestaw Eki lub Betto
Polskie: BIGOOOOOOOOS X3 ... i jeszcze pierogi z kapustą i grzybami ( w święta przy stole potrafię zjeść kilkadziesiąt ^^ )
Jeszcze całkiem często jem różne chińskie ( np. makaron sojowy z wołowiną ), kebaby i ... hmmm.. jeszcze zapiekanki od czasu do czasu jak się gdzieś śpieszę lub jak jestem tak głodny, że nie mogę długo czekać .
Bewildering Impending Spiriting Away ~ Border of Death
You'll be nowhere to be found after your bewildering, indolent spiriting away
My desire becomes to search out those who will never return
https://www.playfire.com/JoJokun
You'll be nowhere to be found after your bewildering, indolent spiriting away
My desire becomes to search out those who will never return
https://www.playfire.com/JoJokun
- yarosh
- Master
- Posty: 249
- Rejestracja: 17-05-2007, 14:42
Re: Gotuj z Henrykiem...
spageti krupnik ryż wszelkie odmiany kasze ziemniaki makarony i mięso czyli wszystko no i rosołek
https://yarosh.deviantart.com/ zapraszam
trening czyni mistrza ale nie z każdego (to chyba o mnie ^^)
trening czyni mistrza ale nie z każdego (to chyba o mnie ^^)
- Zachariasz
- Elite player
- Posty: 138
- Rejestracja: 16-09-2007, 21:43
Re: Gotuj z Henrykiem...
SCHABOWY!!!!!!! z tradycyjnym polskim daniem czyli ziemniakami, ale bez koperku.
Do tego dochodzi jajecznica i kaszanka.
Odważnym o mocnym żołądku polecam frytki z lodami. Ale to jest już dla... smakoszy
Do tego dochodzi jajecznica i kaszanka.
Odważnym o mocnym żołądku polecam frytki z lodami. Ale to jest już dla... smakoszy
- ślimak
- Master of the Shakers
- Posty: 71
- Rejestracja: 25-07-2007, 11:13
- Lokalizacja: Warmia
Re: Gotuj z Henrykiem...
Najbardziej lubie włoskie żarcie spaghetti i pizze ale w dużych ilościach pochłaniam również schabowe z ziemniakami i ogórkiem oraz mielone no i kebabem i zapiekanką nie pogardze
Bym zapomniał pieczony kurczak mniam
Bym zapomniał pieczony kurczak mniam
- Buker
- Beginner
- Posty: 14
- Rejestracja: 18-12-2007, 11:58
- Lokalizacja: J-ów:)
Re: Gotuj z Henrykiem...
Ja lubię orient i ostrą kuchnie. Paluszki lizać. Polskie dania też lubię. Cebulanka i grzanka jaśnie panowie.
-
- Student
- Posty: 46
- Rejestracja: 02-02-2007, 01:25
- Lokalizacja: Olsztyn/Olsztynek
Re: Gotuj z Henrykiem...
Stek z polędwicy wołowej, najlepiej krwisty i jestem w siódmym niebie
-
- Friend
- Posty: 368
- Rejestracja: 11-06-2006, 02:05
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Gotuj z Henrykiem...
NALEŚNIKI OWNZ!
- yarosh
- Master
- Posty: 249
- Rejestracja: 17-05-2007, 14:42
Re: Gotuj z Henrykiem...
no naleśniki zapomniałem a robię najlepsze na świecie
https://yarosh.deviantart.com/ zapraszam
trening czyni mistrza ale nie z każdego (to chyba o mnie ^^)
trening czyni mistrza ale nie z każdego (to chyba o mnie ^^)
- JJK
- Grand Master
- Posty: 1332
- Rejestracja: 25-02-2007, 18:06
Re: Gotuj z Henrykiem...
A ja myślałem żeś jarosz na całego .yarosh pisze:mięso czyli wszystko no i rosołek
Lubię tradycję jak i wszelkie eksperymenty kulinarne, wszystkie kuchnie świata - byleby smakowało. Nie smakują mi niektóre fastfoody (knysze, kebaby, hamburgery) za to lubię pizzę i tosty (z dużą ilością sera koniecznie ) - pod warunkiem oczywiście że nie są z przypadkowej budki, lecz z obadanego miejsca, a najlepiej domowe (przynajmniej trochę wie się co je) - tzw. turbo pizza odpada oczywiście. Jak już ser to nie zapomnę o fondue, serowych tartach i sufletach. Z jarzyn lubię brukselkę, zielony groszek, brokuły i szpinak (zupełnie nie rozumiem tego stereotypu, że są to najmniej lubiane jarzyny - sporo ludzi z mojego otoczenia je lubi) pozatym zwyczajowo. Seler ze śmietaną i doprawiona oliwą kiszona kapusta to dla mnie najlepsze surówki, choć nie gardzę innymi (z wyjątkiem kapusty pekińskiej bleh ). Pierogi najlepiej ruskie mojej mamy - ze skwarkami i cebulką, kopytka tylko z tartą bułką (innych nie przełknę ), naleśniki byle nie z drzemem (choć jeśli nie za słodki to jeszcze ujdzie). Z zup to ogórkowa forever , choć niepogardzę dobrym czerwonym barszczem (białego nienawidzę), kremem borowikowym i zupą "nic". W międzyczasie śledzik ("pływający" też ), solony bądź marynowany, nigdy zaś smażony - od tego jest karp, pstrąg i inne słodkowodne - z morskich tylko łosoś, którego i tak wolę w stanie surowym (sashimi) bądź wędzonym. Na deser koniecznie lody pistacjowe i omlecik na słodko . Do picia sok (najlepiej ananasowy), caffe latte, piwo (harnaś ostatnio mi zasmakował ), wódka (żytnia i absolwent bronią honorów ), wino koniecznie czerwone i półsłodkie (od słodkiego wolę już wytrawne BTW. bułgarska marka dobra ). Drinki - tu dla tych co wódki nie cierpią dobre są "wściekłe psy", oczywiście odpowiednio przyrządzone (moja siostra która nie znosi wódki w żadnej postaci, dała się namówić i zasmaokowały jej), jako aperitif dobry gin z tonikiem, a po "udanej bibce" krwawa maryś .
BTW.
się zwie befsztykiem inaczejStifler pisze:Stek z polędwicy wołowej
Życie to wojna. Ale nie bezmyślna wojna ze światem, ludźmi, czasem czy śmiercią. To wojna bez użycia ataku i obrony. Jedyna słuszna i szlachetna wojna... wojna z samym sobą.
- Bury
- Grand Master
- Posty: 514
- Rejestracja: 07-08-2007, 09:33
- Lokalizacja: NoWiAk,Wa-wA
Re: Gotuj z Henrykiem...
Ja uwielbiam pierogi z jablkami,truskawkami.. xD
dla sushi moglbym zabic hehe xD oczywiscie nir pogardze slynnym polskim schabowym xD
dla sushi moglbym zabic hehe xD oczywiscie nir pogardze slynnym polskim schabowym xD
- Oen
- Friend
- Posty: 328
- Rejestracja: 26-02-2006, 12:41
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Gotuj z Henrykiem...
Dziś rano chce podgrzać mleko i ręka mi się zajęła ogniem, kuchnia to ostry hardcore kiedyś odgrzewam obiad i jednocześnie go spalając nie dogotowałem.
Za to robię zarąbiste kanapki, każdy kto jadł to potwierdzi. Tylko moja matka robi lepsze i generalnie jak jestem u kogoś i daje mi jakieś kanapki to mi nigdy nie smakują
Za to robię zarąbiste kanapki, każdy kto jadł to potwierdzi. Tylko moja matka robi lepsze i generalnie jak jestem u kogoś i daje mi jakieś kanapki to mi nigdy nie smakują
- Aserot
- Support
- Posty: 1900
- Rejestracja: 23-02-2006, 17:50
- Lokalizacja: Silent Hill
- Kontakt:
Re: Gotuj z Henrykiem...
I tak ja przypaliłem parówki i wodę na herbatę co do polskiej kuchni golonko w piwie rulesss.Oen pisze:Dziś rano chce podgrzać mleko i ręka mi się zajęła ogniem, kuchnia to ostry hardcore kiedyś odgrzewam obiad i jednocześnie go spalając nie dogotowałem.
Nikt nie wie, gdzie był człowiek, zanim się urodził, ale kiedy już się urodzi, dość szybko odkrywa,
że przybył z skasowanym biletem powrotnym.
że przybył z skasowanym biletem powrotnym.