Witam wszystkich.
Czy jest możliwość skonfigurowania joysticka tak aby dało się grać w IKARI WARRIORS tak jak należy? (mame)
Generalnie joystick w grze działa jednak nie mam pojęcia jak skonfigurować go aby postać przez nas kierowana gdy porusza się pod kątem, np. góra/prawo także strzelała w takim kierunku Tak właśnie działało to na automatach, tutaj natomiast pod kątem ludzik porusza się ale strzela do przodu, aby zmienić kierunek strzelania trzeba przełączać przyciskami. W ten sposób oczywiście nie da się w to dobrze grać.
Proszę więc starych wyjadaczy o pomoc!
Emulator mame64
Joystick w mame64
Moderator: ModTeam
- SubZero
- Moderator
- Kontakt:
Re: Joystick w mame64
Oryginalny automat miał obrotowy joystick, który służył do poruszania postacią i jednocześnie określania kierunku strzelania (czyli możesz np. iść w górę i równocześnie strzelać w lewo). W MAME masz od tego ustawienie pod opcją Positional Analog.
-
- Beginner
Ale jak mam to ustawić w taki sposób, aby idąc w lewo,ludzik też strzelał w lewo ?SubZero pisze:Oryginalny automat miał obrotowy joystick, który służył do poruszania postacią i jednocześnie określania kierunku strzelania (czyli możesz np. iść w górę i równocześnie strzelać w lewo). W MAME masz od tego ustawienie pod opcją Positional Analog.
- SubZero
- Moderator
- Kontakt:
Nie da się. Tak miały to zrobione porty na komputery/konsole, ze względu na inny kontroler, który nie miał takiej możliwości.
-
- Beginner
No to mnie zmartwiłeśSubZero pisze:Nie da się. Tak miały to zrobione porty na komputery/konsole, ze względu na inny kontroler, który nie miał takiej możliwości.
Kurcze, a wystarczyłoby aby twórcy aplikacji mame64 dodali w ustawieniach możliwość bezpośredniego przypisywania litery klawiatury (bądź joysticka) do pozycji ludzika. Wtedy wystarczyłoby skopiować to samo ustawienie dla danej akcji, np. ustawienie poruszania w dół (joy down) i pozycja ludzika (joy down) i po kłopocie.
-
- Friend
- Kontakt:
Oto Joystick wykorzystywany w Ikari Warriors (Seimitsu LS-30). Postacią poruszamy normalnie wychylając joystick, natomiast kierunek strzelania wyznaczamy obracając nim wokół własnej osi. Joystick ma kilkanaście pozycji. Raczej ciężko to emulować Miałem okazję kiedyś kupić taki joy. Tani nie był więc odpuściłem, poza tym jeśli dobrze pamiętam - tylko Ikari Warriors go wykorzystywał.
-
- Beginner
Hmm. Wiesz ja jestem wiekowy i osobiście grałem w latach 80'-90' na automatacha w Ikari. Sterowanie postacią odbywało się poprzez wychylanie joysticka i dokladnie w stronę którą postać szła także i strzelała. Przykładowo idę w dół i automatycznie strzela w dół, idę w lewo automatycznie strzela też w lewo, nie było żadnego dodatkowego kręcenia czymkolwiek. To rozwiązanie było optymalne.
Trzeba by kogoś kto potrafi programować w C++, kod źródłowy mame64 jest dostępny i wydaje mi się że bez problemu dało by się dorobić opcje bezpośredniej pozycji ludzika pod daną literkę/ust.joysticka.
Trzeba by kogoś kto potrafi programować w C++, kod źródłowy mame64 jest dostępny i wydaje mi się że bez problemu dało by się dorobić opcje bezpośredniej pozycji ludzika pod daną literkę/ust.joysticka.
- SubZero
- Moderator
- Kontakt:
Oryginalny automat miał taki kontroler jak pokazał Ren i tak to działa w MAME. Widać trafiłeś na jakiś zmodyfikowany wynalazek. Jest taki jeden w MAME, rom nazywa się Ikari (Joystick hack bootleg).
-
- Beginner
Kurcze to jest informacja! Jestem teraz w trasie i nie mogę tego przetestować ale jak będę miał pauzę to dam znać czy to zadziałaSubZero pisze:Oryginalny automat miał taki kontroler jak pokazał Ren i tak to działa w MAME. Widać trafiłeś na jakiś zmodyfikowany wynalazek. Jest taki jeden w MAME, rom nazywa się Ikari (Joystick hack bootleg).
-
- Beginner
Ściągnąłem ten rom IKARI(bootleg..) i działa !! Wielkie dzięki kolego, baaardzo pomogłeś, chętnie postawię piwo Podziękowania również dla Ren.