Odpowiedz do tematu
restart kompa:/
Autor Wiadomość
AK 
Grand Master
Dashman



P2P Mode: Client only
Dołączył: 23 Lut 2006
Skąd: janów Lubelski
Wysłany: 15-07-2008, 09:52   restart kompa:/

może nie jest to temat konsolowy ale wiem że wielu graczy miało do czynienia z tego typu grani i ma nie małe pojecie o komputerach.
chodzi o to że np kiedyś w czasach gdy nie miałem neta grąłem sobie w gre baldur's gate 2. po około 20-30 godzinach czasu gry, zaczął mi sie komputer sam restartować w niektórych lokacjach:/ czasami od load mogłem pograć godzine czasami 3 minuty, a czasami odrazu się restartował. olałem to bo nic mi nie było w stanie pomóc. przeinstalowywałem winde itp i nic.
teraz wiele lat p otym postanowiłem sobie pograć w planetscape torment...pare godzin na liczniku wszystko spoko....wychodze z lokacji na otwartą przestrzeń i jeb znowu restart :/ po kolejnej próbie znowu to samo :/
FUCK!
może za mało pamięci wirtualnej mam w kompie? 256 ramu...no i karta stara gf 2 400mx 64.
pomocy :/
_________________
Śmiej sie a cały świat będzie śmiał sie z toba,płacz a będziesz płakał sam....
mind of wonderful

 
 
 
Aserot 
Support
Shiranui Whirlwind


PSN ID: Aserot
GamerTag: AserotPl
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: kof 2k2, VF5 (ps3)
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 23 Lut 2006
Skąd: Silent Hill
Wysłany: 15-07-2008, 09:57   

Ja sam grałem na gorszym sprzęcie wiec to raczej nie wina bebechów, ale co może być przyczyną za bardzo nie wiem.
_________________
Street Figher Alpha 3 Online Ranking Battle zapraszam do zabawy.
_________________________________________________________________________
Nikt nie wie, gdzie był człowiek, zanim się urodził, ale kiedy już się urodzi, dość szybko odkrywa,
że przybył z skasowanym biletem powrotnym.

 
 
 
mcl 



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Maj 2008
Skąd: znienacka ;>
Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 15-07-2008, 10:12   

Jak PC sie sam resetuje to wina zakurzonego wnętrza( radiatory, zasilacz). Weź przedmuchaj płucami albo lepiej sprężonym powietrzem wnętrze obudowy skupiając się na tym co wyżej wymieniłem, czyli radiator od proca, ramy, zasilacz. Tylko broń boże odkurzaczem :!: Chyba że samochodowym, ale i tak ryzyko jest duże, że jakiś ważny podzespół się wyrwie i wciągnie, co raczej nie będzie ciekawe.

Jak to nie to, sprawdź czy na c: masz wystarczająco dużo miejsca.
_________________

 
 
 
kemot722 
Grand Master
Cichy Obserwator :)



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Wrz 2006
Skąd: 1 kreska zasięgu
Wysłany: 15-07-2008, 10:13   

To nie musi być wina procesora czy karty graficznej. Osobiście problem znam z grania w demo Age of Empires II (jedno w wymagań to 233 Mhz) na Celeronie 433 MHz. Komp sie zresetował parę razy, ale w końcu padł zasilacz, który wcześniej odczuwał spadki napięcia (na moim warszawskim Rembertowie spadki napięcia to normalka). Po zakupie nowego zasilacza o problemie niemal zapomniałem.
_________________
Szkoła Sztuk Walki RED DRAGON rozpocznie treningi JEET KUNE DO (metoda walki Bruce'a Lee) w Warszawie od września 2018. Trwają zapisy. Zapraszamy!
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 40 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 15-07-2008, 10:14   

Jak ja miałem jakiś czas temu takie pseudo-randomowe resety, to wina była po stronie lekko 'podjaranej' płyty głównej. Ale tak na prawdę to możliwości może być wiele - uszkodzony zasilacz, przegrzewająca się karta graficzna/procek itp. Raczej nie wina systemu.
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
mcl 



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Maj 2008
Skąd: znienacka ;>
Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 15-07-2008, 10:16   

Właśnie, zapomniałem że to może być wina uwalonego kondensatora; sprawdź czy na płycie nie masz tak wygladających kondensatorów : [ chodzi mi o wybrzuszenia ]
_________________

 
 
 
Argoh 
Elite player



Dołączył: 27 Gru 2006
Skąd: Słomniki
Wysłany: 15-07-2008, 10:22   

128 ram, karta graf. 32mb zasilacz 120W, - po 20 godz grania w Kampitana pazura (no co 8 lat temu :P ) spalił mi sie zasilacz ale komp sie restartował co chwile. Potem na podobnym naprawionym sprzecie wybiły mi sie kondenstory. Działo sie coś podobnego.
_________________
"Why don't you ask the kids at Tinamen Square?"
System of a Down

Game Master: Mag atakuje Gracza 1.
*Mag używa Fire Ball'a
Game Master: Mag zamienia Gracza 1 w popiół.
Gracz 2: No to teraz mamy Barbarzyńce instant...
 
 
 
Action 
Moderator
Get serious!


PSN ID: ActionPL
GamerTag: ActionPL
Steam ID: ActionPL
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 10 Lip 2006
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 15-07-2008, 13:29   

W starych cRPGach BioWare/Black Isle różne dziwne rzeczy się działy także z powodu zbyt dużej ilości save'ów, wiec może w tym leży przyczyna problemu.

P.S. Tez mnie coś ostatnio wzięło na ponowne przechodzenie klasyki BW. Obydwa Baldury juz zaliczone, w Planescape siedzę w Niższej Dzielnicy. :)
 
 
Lukas 
Grand Master



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Gru 2006
Skąd: z dużego pokoju
Wysłany: 15-07-2008, 13:59   

Też męczę teraz Planescape Torment xD
Gralem w to juz z 10 h i jak narazie mi sie kosmicznie gra podoba.Tyle o niej czytałem pochlebnych opinii, że myślałem, że przereklamowana będzie,
ale się pomyliłem :pCiekaw jestem odczuć po ukończeniu całej gry^^
Może zakończę na tym off topa.

Może pomoże ustawienie wszelkich efektów w opcjach graficznych na programowe?
Wprawdzie animacja na tym cierpi, ale moze pomoze.
U mnie chece z resetami kompa powodowały: RAM, Zasilacz, karta graficzna ( ta ostatnia dopiero po masakrycznym przegrzaniu).
Z programowych przyczynm jakie miałem, to: złe stery od karty graficznej,
programy do "optymalizacji" RAM, syf w rejestrze, no i wspomniana już pamięć
wirtualna. Zastanawiam się ile możesz miec tej pamięci wirtualnej, skoro
twierdzisz, że masz za mało O.o
Z racji tego, że masz 256 RAM, to bym ustawił pamięc wirtualną na 768 mega.
Bo zasada jest taka, że przy małej ilości RAM powinno się nadrabiać pamięcią wirtualną, czego windows domyślnie nie robi, bo z tego co pamietam, to przydziela on 150% objętości ramu, jako ilość pamięci wiryualnej, co owocuje
na kompach z 2 giga ramu (czyli na takich, na ktorych można by zgaśić totalnie plik stronicowania) masakrycznymi rozmiarami tegoż pliku, natomiast na kompach z klaustrofobicznym ramem system ustawia bardzo mała pamiec wirtualna O.o
Dobrze jest ustawić stala wielkosc pliku stronicowania, a nie kontrolowana przez

system z dwoch powodow:
1) system nie traci zasobow na kontrolowanie
2) zapobiega sie w ten sposob fragmentacji tego pliku

Jeśli chodzi o fragmentacje pliku stronicowania ,to miałem z tym problem wylącznie w jednej grze, mianowicie "9 Dragons".
Ale od tamtej pory zawsze robie tak, zeby ten plik nie byl pofragmentowany :p
Najprosciej to zrobic (z moich doswiadczen) odpalajac kompa z wylaczonym plikiem stronicowania, zdefragmentowac partycje, na ktorej chcemy ustawic plik, ogarnac wzrokiem wykres rzozkladu plikow na dysku tak, zeby pliki byly maksymalnie w kupie, a pasy wolnego miejsca nie byly za bardzo posiekane plikami( uzyskac to

mozna defragmentujac plik parokrotnie) po czym ustawic plik stronicowania na staly rozmiar, czyli w wpisac w panel>system>zaawansowane>pierwsze od gory ustawienia>zaawansowane>zmien>rozmiar niestandartowy 2 takie same wartosci(przy twoim RAM ja bym ustawil 768) mozna po takim ustawienu odrazu sprawdzic defragmentatorem ,czy plik jest w jednym kawalku, jak nie jest, to mozna zgasic przed resetem jeszce plik stronicowania, reset i cala zabawa zdefragmentowaniem od nowa.
Można tez ten plik defragmentowac programowo, tu art o tym:

Cytat:
http://www.agavk.p9.pl/strony/xp_ram_03.php

Jednak ja sprobowałem i nie bylem zadowolony z rezultatow, wole "recznie" xD

RAM i pamiec wirtualna sa ze soba bardzo zwiazane, wiec zeby optymalizowac RAM oplaca sie zoptymalizowac pamiec wirtualna.

Ja bym pogasil do tego w systemie wszelkie synchronizajce pionowe/poziome, antyaliasingi dał na "kontrolowane przez aplikacje".
Zgasil indeksowanie plikow w windzie, poustawial w wyjatkach w firewallach/antywiruasach proces Planescape Torment, zainstalował directx 8.1 ( bo takiego wymaga Planescape Torment, wiec directx 9.0c jest nieoplacalny, bo jest za nowy).
Jakby dalej nie smigalo, to bym sie pokusil o zainstalowanie directx zgodnego z twoja karta(nie wiem ktora na tej liscie, to ta twoja:
Cytat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Nvidia_Graphics_Processing_Units
), ale na pałe mi sie wydaje, ze to directx7.(na tej liscie pisze jakiego directa jaka karta obsluguje).
Nie chce mi sie juz pisac -.-


editaaaa i ostrożnie z uruchamianiem kompa bez pliku stronicowania na kompach z mala iloscia ram, lepiej to programowo defragmentowac w takim przypadku
 
 
 
Sawassas 
Użytkownik


Dołączył: 01 Lip 2008
Skąd: się wzięło MZ?
Wysłany: 15-07-2008, 19:34   

To może też być wina przegrzania. Ja też cos takiego mam ZAWSZE po naprawie kompa. Po jakimś tygodniu/2 tygodniach takiego restartu komp mi się psuje. :/

Przyłóż rękę do tyłu kompa i sprawdź czy jest ciepły (taki bardzo do wyczucia). Może wentyl ator coś za słabo ochładza? U mnie prawie nie było czuć jego wiaterku. Mam zastępczego - tył zimny, a wentyl dmucha porządnie, chociaż mam O WIELE GORSZY sprzęt. Nawet karty dźwiękowej nie ma, a nawet gier nie próbuje uruchamiać (horror jaki mi się czasami dłuży ładowanie mozilli).
_________________
PlayStation 2 --> Karta pamięci: 8mb | Pady: Sony DualShock2 Silver, Warez Power Pad 2 | Gry: Tekken 5, WP: Trzecia Era |
 
 
 
JJK 
Grand Master



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Lut 2007
Wysłany: 15-07-2008, 22:37   

Skoro restartuje kompa w trakcie gry, a na poziomie Windows nie ma żadnych problemów, i biorąc pod uwagę to że formatowałeś dysk i przeinstalowałeś OS problem dotyczy najprawdopodobniej sprzętu. Główne podejrzenia skierowałbym na twoim miejscu w stronę płyty głównej i tego co na niej jest. Napisałeś że komputer rebootuje się w trakcie gry i to w konkretnych momentach - zaleciłbym sprawdzenie na tym sprzęcie innej, takiej o podobnych bądź trochę wyższych wymaganiach. Jeżeli problem się powtórzy, to albo to wina awarii mostka północnego (złe chłodzenie, bądź drastycznie wahające się napięcie spowodowane uszkodzeniem jakiegoś elementu zasilania, najczęściej kondensatora - pierwsze może też doprowadzać do drugiego) albo karty graficznej (jeśli masz pod ręką jakąś alternatywną sprawdź koniecznie) albo zasilacza (napięcie znacznie powyżej/poniżej normy).
_________________
Życie to wojna. Ale nie bezmyślna wojna ze światem, ludźmi, czasem czy śmiercią. To wojna bez użycia ataku i obrony. Jedyna słuszna i szlachetna wojna... wojna z samym sobą.
 
 
 
AK 
Grand Master
Dashman



P2P Mode: Client only
Dołączył: 23 Lut 2006
Skąd: janów Lubelski
Wysłany: 16-07-2008, 06:35   

grałem w gothica chociażby, starcrafta, red alert 2 różne gierki i nigdy się to nie działo. tylko baldur i ten torment. w obu grach zaczeło się to robić jak doszedłem do otwartych lokacji(tam miasto ) torment: pierwsze wyjście z lochów:/ w innych grach żadnych problemów. trzeba tego kompa zmienić najpewniej hehe
_________________
Śmiej sie a cały świat będzie śmiał sie z toba,płacz a będziesz płakał sam....
mind of wonderful

 
 
 
JJK 
Grand Master



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Lut 2007
Wysłany: 16-07-2008, 11:20   

Mimo wszystko dalej to może być wina zasilacza/płyty głównej/karty graficznej - ale tym razem z naciskiem na tę ostatnią, coś może być nie tak z GPU albo buforem pamięci. By rozwiązać bądź wyeliminować ten problem z listy podejrzanych należało by sprawdzić inna kartę na tym sprzęcie. Najpierw jednak przydałoby się na oko ocenić powierzchownie stan płyty głównej i przy okazji wyczyścić wnętrze pieca.

Adriankiller napisał/a:
trzeba tego kompa zmienić najpewniej hehe


Też dobre, ale troszkę desperackie wyjście, jeżeli wystarczają ci tytuły z czasów tych, które wymieniłeś ;) . Jeśli masz chęć na coś nowszego i masz na to fundusze, to już najwyższy czas posłać weterana na "zasłużoną emeryturę" ;) . W innym wypadku radzę dalej kombinować.
_________________
Życie to wojna. Ale nie bezmyślna wojna ze światem, ludźmi, czasem czy śmiercią. To wojna bez użycia ataku i obrony. Jedyna słuszna i szlachetna wojna... wojna z samym sobą.
 
 
 
Lukas 
Grand Master



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Gru 2006
Skąd: z dużego pokoju
Wysłany: 16-07-2008, 18:04   

Zawsze można jeszcze probować uruchamiać w trybach zgodności z win 98/2000/95 - w każdym topicu o problemach z grami sie to pojawia, tu jakos nie widziałem.
Gdyby był problem tylko z jedna grą mogła by to być wina płytki CD/instalki, ale problem z 2 grami już to raczej wyklucza (chyba).
Za mało miejsca na dysku twardym tez powoduje problemy.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Podobne Tematy
[SPRZEDAM] Custom arcade stick korean/japanese style
Nieoficjalne Mistrzostwa Polski w Mortal Kombat II
problem z vista przy odpalaniu tk3online
Honmaru Best of the Best Theme of Fighters Compilation (WT)
Stoje postaci z Tk (Cosplay)
 
Udostępnij: Udostępnij na Facebook  Udostępnij na Sledziku  Udostępnij na Wykop  Udostępnij na Gadu Gadu Live  Udostępnij na Twitter
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group