Odpowiedz do tematu
Jaki komputer?
Autor Wiadomość
Mr_Editor 
Support


PSN ID: Mr_Editor-PL
Zagram w: TTT2, T7
Steam ID: mreditorcustomize
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Cze 2007
Skąd: Skąd: Skąd: Skąd:
Wysłany: 03-06-2009, 19:04   Jaki komputer?

Dawno nic nie pisałem.... To dzisiaj coś skrobnę. A to odnośnie nowego sprzętu jaki mam zamiar zakupić. I tu nasuwa się pytanie jaki? Jako iż jestem posiadaczem starego sprzętu i nie jestem obeznany jakoś szczególnie w nowszych technologiach to mam nadzieję, że pomożecie mi wybrać, albo przynajmniej nakierujecie gdzie mam szukać. Po pierwsze to nie ma być maszyna do gier [nie no dobra czasem bym w coś pyknął :P ] raczej do wydajnej obróbki i edycji grafiki, video i dźwięku. Chciałbym, żeby płynnie mi chodziły takie programy jak adobe premiere czy after effects.... Czy zakupienie dwurdzeniowego procka o wydajności 2x2,4 starczy na kilka ładnych lat? czy może lepiej kupić czterordzeń? Intel czy AMD? GF czy ATI? Czy vista jest taka straszna jak ją malują? Gdzie szukać? Składać u informatyka, czy szukać gotowca? No i najważniejsze.... myślę, że 1500zł to nie jest wygórowana cena? bo w granicach tej kwoty mogę się wypłacić :) z góry dzięki
_________________
https://youtube.com/mreditorcustomize
https://honmaru.pl/customize
https://soundcloud.com/moocha-ziom
https://www.facebook.com/moocha.ziom
 
 
 
mcl 



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Maj 2008
Skąd: znienacka ;>
Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 03-06-2009, 19:24   

Mr_Editor napisał/a:
Czy zakupienie dwurdzeniowego procka o wydajności 2x2,4

dwa rdzenie to nie 2razy, pomyliło ci się :P
Gdyby tak było, to ms razem ze swoim x360 by teraz s**ł pod siebie ze strachu przed ps3 :P

2 rdzenie ci w zupełności starczą, u Ciebie bym raczej sie skupił nad na przykład : http://www.allegro.pl/ite...3mb_box_fv.html co daje 475

płyta główna : http://www.allegro.pl/ite..._iq35_s775.html - 185

Grafa - http://www.allegro.pl/ite...75_1800mhz.html - 419

RAM - http://www.allegro.pl/ite...war_99_24h.html - 100

Dysior - http://www.allegro.pl/ite...ncq_epa_ee.html - 300

Obudowa i zasilacz max 200zł

~1700

Sprzęt na odtwarzanie filmów w HD1080p + opcja na 2 pełnometrażowe pornosy na każdy dzień roku i nawet ci miejsce zostanie :D

Możesz przyciąć trochę na procu tak na przykład 2.4~2.5GHZ zostanie ci ~200 w kieszeni
_________________

 
 
 
Mr_Editor 
Support


PSN ID: Mr_Editor-PL
Zagram w: TTT2, T7
Steam ID: mreditorcustomize
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Cze 2007
Skąd: Skąd: Skąd: Skąd:
Wysłany: 03-06-2009, 19:39   

mcl napisał/a:
dwa rdzenie to nie 2razy, pomyliło ci się :P

Wiem, że to nie 2 razy... nie jestem idiotą :P

Co do dysku to nawet 500gb mi w zupełności wystarczy....
Na procku nie będę raczej ciął kosztów....

Jeszcze jedna opcja, że najlepiej by było to zaciągnąć na raty... Niestety nie szastam hajsem i coś wybrać trzeba :P
_________________
https://youtube.com/mreditorcustomize
https://honmaru.pl/customize
https://soundcloud.com/moocha-ziom
https://www.facebook.com/moocha.ziom
 
 
 
Action 
Moderator
Get serious!


PSN ID: ActionPL
GamerTag: ActionPL
Steam ID: ActionPL
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 10 Lip 2006
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 03-06-2009, 19:47   

mcl napisał/a:
Gdyby tak było, to ms razem ze swoim x360 by teraz s**ł pod siebie ze strachu przed ps3 :P


Pojedynczy rdzeń ps3 jest taktowany zegarem 400MHz więc X360 mógłby się zesrać jedynie ze śmiechu. :D

Sensownego Quada za 1500zł to ty niestety nie dostaniesz (a quady się świetnie spisują właśnie w programikach do audio/video/foto). Zestaw mcl wydaje się spoko, jedynie dołożyłbym ramu bo 2GB to raczej za mało.
 
 
mcl 



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Maj 2008
Skąd: znienacka ;>
Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 03-06-2009, 20:07   

Spakowane w 1 skrzynkę to będzie trudno znaleść coś ciekawego i taniego, wiem z doświadczenia.
Bo albo będzie słaby proc, albo za mało RAM'u, albo za słaba karta i tak zrobisz sobie skarbonkę ;)
_________________

 
 
 
Mr_Editor 
Support


PSN ID: Mr_Editor-PL
Zagram w: TTT2, T7
Steam ID: mreditorcustomize
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Cze 2007
Skąd: Skąd: Skąd: Skąd:
Wysłany: 03-06-2009, 21:43   

Ewentualnie czekać na jakąś promocję w MediaMarkt :P
_________________
https://youtube.com/mreditorcustomize
https://honmaru.pl/customize
https://soundcloud.com/moocha-ziom
https://www.facebook.com/moocha.ziom
 
 
 
kemot722 
Grand Master
Cichy Obserwator :)



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Wrz 2006
Skąd: 2 kreski zasięgu
Wysłany: 03-06-2009, 21:53   

Uważaj, bo w MediaMarkt kupisz skrzynke....dobrą na karmik dla ptaków :P Osobiście unikam kupowania elektroniki w hipermarketach. Do tego teraz MediaMarkt został ukrany za nieuczciwą konkurencję - przypadki nie przyjmowania reklamacji w terminie zaznaczonym w gwarancji.
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 03-06-2009, 22:02   

Jedna rada - w życiu nie kupuj poskładanego kompa w markecie, bo syf kupisz. I nie patrz na promocje. Jak kupowałem laptopa, to w media identyczny był 'w promocji'... 200 zł drożej :D
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
JJK 
Grand Master



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Lut 2007
Wysłany: 03-06-2009, 22:21   

Ja ogólnie odradzałbym zestawy.
Co do zestawu mcla to grafę wymienił bym na http://www.allegro.pl/ite...hd4850_wwa.html
_________________
Życie to wojna. Ale nie bezmyślna wojna ze światem, ludźmi, czasem czy śmiercią. To wojna bez użycia ataku i obrony. Jedyna słuszna i szlachetna wojna... wojna z samym sobą.
 
 
 
Zachariasz 
Elite player



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Wrz 2007
Wysłany: 04-06-2009, 01:15   

mcl napisał/a:

2 rdzenie ci w zupełności starczą, u Ciebie bym raczej sie skupił nad na przykład : http://www.allegro.pl/ite...3mb_box_fv.html co daje 475

płyta główna : http://www.allegro.pl/ite..._iq35_s775.html - 185

Grafa - http://www.allegro.pl/ite...75_1800mhz.html - 419

RAM - http://www.allegro.pl/ite...war_99_24h.html - 100

Dysior - http://www.allegro.pl/ite...ncq_epa_ee.html - 300

Obudowa i zasilacz max 200zł

~1700


Jest już późno i nie chce mi się wytykać wszystkich wad tego zestawu, więc napiszę tylko o jednej najważniejszej, którą popełnia chyba najwięcej osób:

mcl napisał/a:

Obudowa i zasilacz max 200zł


Otóż kupisz taki PSU dołączony do budy, który oddzielnie kosztowałby może 50 zeta (jakiś Megabajt czy Codegen jeśli je jeszcze produkują, albo najprawdopodobniej Feela). Pewnego pięknego dnia włączysz kompa chcą tylko sprawdzić co na forum. W tym momencie usłyszysz tylko "psyt" i poczujesz dziwny zapach, tak jakby u dentysty (może trochę inny, nie pamiętam dokładnie to było z 7 lat temu). Jeśli będziesz miał farta trzeba będzie wymienić tylko zasiłkę (ja miałem), jeśli nie - piękna grafika, szybki proc, pojemne pamięci oraz cała zawartość dysku pójdą się... czesać. Zasilacz jest wyjątkowo niedocenianym podzespołem ("no co? daje prąd to chyba jest dobrze"), a później jest płacz.

Jeśli szukasz części na dobrego składaka polecam: http://www.purepc.pl/inne...a_czerwiec_2009 znam część ludzi z stamtąd i mogę powiedzieć że znają się na rzeczy.

@down
zarówno post jak i jego autor są żałośni i nie będę dyskutował z kimś równie ynteligentnym i obeznanym w temacie
Ostatnio zmieniony przez Zachariasz 04-06-2009, 13:07, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
mcl 



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Maj 2008
Skąd: znienacka ;>
Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 04-06-2009, 08:35   

Zachariasz napisał/a:
Otóż kupisz taki PSU dołączony do budy, który oddzielnie kosztowałby może 50 zeta (jakiś Megabajt czy Codegen jeśli je jeszcze produkują, albo najprawdopodobniej Feela). Pewnego pięknego dnia włączysz kompa chcą tylko sprawdzić co na forum. W tym momencie usłyszysz tylko "psyt" i poczujesz dziwny zapach, tak jakby u dentysty (może trochę inny, nie pamiętam dokładnie to było z 7 lat temu). Jeśli będziesz miał farta trzeba będzie wymienić tylko zasiłkę (ja miałem), jeśli nie - piękna grafika, szybki proc, pojemne pamięci oraz cała zawartość dysku pójdą się... czesać. Zasilacz jest wyjątkowo niedocenianym podzespołem ("no co? daje prąd to chyba jest dobrze"), a później jest płacz.


napisałem "plus", nie "z" ;)

EDIT: FCK, chodziło o "i", my bad tutaj.
Zachariasz napisał/a:
Jest już późno i nie chce mi się wytykać wszystkich wad tego zestawu


I lol'd :) Co tu masz źle ? Wydajny proc, dobra grafa, średnia płyta gł. i średni dysk. Za tyle kasy więcej nie da się zrobić.

Zachariasz napisał/a:
Jeśli szukasz części na dobrego składaka polecam: http://www.purepc.pl/inne...a_czerwiec_2009 znam część ludzi z stamtąd i mogę powiedzieć że znają się na rzeczy.


Yup, szczególnie że AMD nadaję się do tworzenia a/v jak... jak klawa do tekkena, o! :D
_________________

Ostatnio zmieniony przez mcl 04-06-2009, 23:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
JJK 
Grand Master



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Lut 2007
Wysłany: 04-06-2009, 22:47   

Zachariasz napisał/a:
Jeśli szukasz części na dobrego składaka polecam: http://www.purepc.pl/inne...a_czerwiec_2009 znam część ludzi z stamtąd i mogę powiedzieć że znają się na rzeczy.


Ten zestaw za 1600 zeta jest już całkiem całkiem.
_________________
Życie to wojna. Ale nie bezmyślna wojna ze światem, ludźmi, czasem czy śmiercią. To wojna bez użycia ataku i obrony. Jedyna słuszna i szlachetna wojna... wojna z samym sobą.
 
 
 
Mr_Editor 
Support


PSN ID: Mr_Editor-PL
Zagram w: TTT2, T7
Steam ID: mreditorcustomize
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Cze 2007
Skąd: Skąd: Skąd: Skąd:
Wysłany: 04-06-2009, 23:05   

Action napisał/a:
Od zawsze Radki wymiatały

Radki to przecież ATI a nie AMD :P
Chociaż coś mi się kiedyś obiło, że AMD wykupił ATI czy tam połączył się z nimi.... w każdym razie już trochę mniej więcej mi się obraz rozjaśnia pomimo kilku całkiem rozbieżnych wypowiedzi :P

A co do zasilacza to taki za około 100zł będzie dobry? [ w sumie jeśli obudowa będzie kosztowała w granicach 100-120 to mcl aż tak bardzo by się nie pomylił :P ]
_________________
https://youtube.com/mreditorcustomize
https://honmaru.pl/customize
https://soundcloud.com/moocha-ziom
https://www.facebook.com/moocha.ziom
 
 
 
Zachariasz 
Elite player



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Wrz 2007
Wysłany: 04-06-2009, 23:57   

Mr_Editor napisał/a:

Chociaż coś mi się kiedyś obiło, że AMD wykupił ATI czy tam połączył się z nimi....


Fuzja, teraz jest tylko ATI/AMD. Dzięki takiej współpracy powstała między innymi platforma Dragon, które teoretycznie ma działać szybciej niż "mieszaniec".

Mr_Editor napisał/a:

A co do zasilacza to taki za około 100zł będzie dobry? [ w sumie jeśli obudowa będzie kosztowała w granicach 100-120 to mcl aż tak bardzo by się nie pomylił :P ]


Niczego nie nauczyłeś się z mojego poprzedniego postu. Nie oceniaj po cenie (masło maślane :\) bo szajs za duże pieniądze też możesz kupić. Wybierz zasiłkę jakiejś znanej firmy ( Antec be quiet Chieftec Corsair Enermax Tagan Topower) a w 95% nie będziesz żałować. Do PSU warto dopłacić ciut więcej azaliż
1)patrz mój post wyżej
2)przy odpowiednim wyborze taki zasilacz starczy na lata, jeśli będzie tylko wystarczająco "mocodajny". Z drugiej jednak strony nie ma sensu kupować ~1kW - pamiętaj komputer to nie czajnik i nie mam zamiaru płacić tak wysokich rachunków za prąd, a posiadanie zasilacza dającego dużo więcej mocy niż potrzeba mija się z celem)

Buda to jak kto lubi: bigtower Ci raczej nie potrzebny, dodatkowe bajery też nie, więc tutaj nacisk pewnie położysz na estetykę. Jeśli masz grama zdolności manualnych i kilogram czasu polecam pobawić się w moddera :] Zabawa niezła i szczerze mówiąc wciągnęła mnie

I jeszcze jedna sprawa o której zapomniałem wspomnieć: "komputery z supermarketu". Są drogie, tak sobie dobrane, mają plombę a sprzedawcy będę chcieli ci wcisnąć to co się nie sprzedaje z Vistą włącznie. Jednak ma to jedną zaletę: kupujesz cały komputer. Jeśli się nie znasz na rzeczy, nie masz zapasowych części albo znajomych znających się na rzeczy w pobliżu - ze składakiem będzie ciężko; gotowca pójdziesz po prostu reklamować. Mimo to nadal stanowczo odradzam rozwiązanie z supermarketem, najlepiej jeśli w razie problemów pogooglujesz i poduczysz się trochę ;)
 
 
Mr_Editor 
Support


PSN ID: Mr_Editor-PL
Zagram w: TTT2, T7
Steam ID: mreditorcustomize
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Cze 2007
Skąd: Skąd: Skąd: Skąd:
Wysłany: 05-06-2009, 15:53   

Zachariasz napisał/a:
Niczego nie nauczyłeś się z mojego poprzedniego postu. Nie oceniaj po cenie (masło maślane :\)

Raczej chodziło mi o to czy za ta kwota starczy na dobry zasilacz [ale w sumie jak patrzę po cenach na allegro to będę musiał chyba więcej wybulić]. No i jeszcze sprawa czy wystarczy taki 350w czy jednak trochę mocniejszy.

A co do marketowych pudełek to wujek kupił quada 2,4ghz GF 8500gt [chyba] za 1400zł i jak na razie sprawuje się dobrze..... No i najważniejsze, że miał linuxa więc dużo zaoszczędził...
_________________
https://youtube.com/mreditorcustomize
https://honmaru.pl/customize
https://soundcloud.com/moocha-ziom
https://www.facebook.com/moocha.ziom
Ostatnio zmieniony przez Mr_Editor 06-06-2009, 07:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Podobne Tematy
Jak usunąć konfigurację emulatora ?
Problem przy uruchamianiu komputera
Problem "This Rom is not avaible on your computer"
W co teraz sobie (i nikomu innemu) grasz?
Czy gry komputerowe kiedyś zrujnowały Twój budżet?
 
Udostępnij: Udostępnij na Facebook  Udostępnij na Sledziku  Udostępnij na Wykop  Udostępnij na Gadu Gadu Live  Udostępnij na Twitter
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group