Odpowiedz do tematu
Japońskie przysmaki
Autor Wiadomość
JJK 
Grand Master



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Lut 2007
Wysłany: 29-01-2011, 16:12   Japońskie przysmaki

Wszyscy znają sushi, atrybut japońskiej sztuki kulinarnej. Już mniej ludzi zna sashimi - gdy sushi często omylnie traktowane jest jako "surowa ryba", to sashimi właśnie nią jest (zręcznie pokrojoną). I na tym kończy się podstawowa zachodnia wiedza na temat japońskich wiktuałów... a nie! Zapomniałem o jednym jeszcze - sake, czyli japoński, ryżowy napitek, często mylony z wódką i winem. To że to jest za słabe na wódkę wie już spora część narodu. Ale przez wielu uświadomionych nadal usilnie uznawane jest za wino. Dlaczego błędnie? Otóż w procesie jego produkcji nie używa się winnych drożdży, tylko szczepów pleśni. Czy to wszystko? No tak... wasabi, zieloniutki japoński chrzan, kojarzony często z geee... Hubertem Zawodowcem (niektórym polskim tłumaczom wypadałoby w końcu dolać trochę oleju sojowego do mózgownicy). Wystarczy... W większości Polakom te wyrazy najbardziej kojarzą się z japońską kuchnią. Czy wypada zaznajomić go z innymi? Hmm... jeśli chciałby się zapoznać odeślę go np. do takiej Wikipedii (angielskiej najlepiej), albo jakiejś sprawdzonej i fachowej lektury. W tym temacie chciałbym usłyszeć o Waszych doświadczeniach związanych z sushi i pozostałymi japońskimi delicjami. Odwiedziliście japońską restaurację czy sushi bar? Podzielcie się wrażeniami organoleptycznymi. Próbowaliście sake, japońskiego wina czy piwa? Napiszcie również. A może sami coś próbowaliście upichcić?

Ja zacznę od namiarów na surowce i półprodukty do przyrządzania specjałów w zaciszu domowym. Wielkie miasta nie mają tego problemu, jako że wśród różnorodności ich sklepów zawsze znajdzie się taki co oferuje orientalną żywność. W mniejszych miejscowościach trudniej coś znaleźć, ale czy w tym wypadku jedyną alternatywą pozostają zakupy przez internet? Niekoniecznie. Wiele dyskontowych sieci w swojej ofercie zaczyna uwzględniać produkty importowane z dalekiej Japonii. Są również wyroby, produkowane poza krajem pochodzenia, uwzględniające technologię i surowce z KKW. Z hiper/supermarketów w okolicach mojego rodzinnego miasta, pod względem japońskiej żywności króluje Lidl i Intermarché. Lidl jest dobry ze względu na swoją sporadycznąą ofertę "Azjatyckiego Tygodnia", kiedy do można się wyposażyć w dobry sos sojowy/teriyaki, ryżowy ocet, makaron sojowy czy okazjonalnie niezłe zestawy gotowego mrożonego sushi (ujdą w tłumie). Intermarché zaś pobił u mnie Tesco, co do wyposażenia "orientalnego kącika" (nawet oryginalny japoński udon jest, pasta miso i wasabi w proszku - drooogie, ale dostępne pod ręką, w dodatku mam dwa u siebie więc za szybko nie znikają). Polskie firmy starają się eksperymentować ze sprowadzanymi z Azji składnikami. Tao-tao i Vifonu nie trzeba nikomu przedstawiać - ich produkty są zadowalającej jakości i dość tanie. Udanym wynalazkiem jest "Chrzan z wasabi" marki Provitus - taka fuzja Polaka z Japończykiem, smakuje bardzo przyzwoicie. I tutaj urwę... jikai ni tsuzuku ;P. I następnym razem, może walnę też jakiś własny, przystępn y przepis na coś dobrego ;)
_________________
Życie to wojna. Ale nie bezmyślna wojna ze światem, ludźmi, czasem czy śmiercią. To wojna bez użycia ataku i obrony. Jedyna słuszna i szlachetna wojna... wojna z samym sobą.
 
 
 
Ana 
Friend


PSN ID: SumireAnn
Zagram w: Dead or Alive 5 Ultimate
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 26 Mar 2006
Wysłany: 29-01-2011, 21:26   

W poniedziałek robie gyozę.. zapraszam^^
_________________

 
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 40 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 29-01-2011, 22:04   

Trochę daleko... :(
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
Action 
Moderator
Get serious!


PSN ID: ActionPL
GamerTag: ActionPL
Steam ID: ActionPL
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 10 Lip 2006
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 30-01-2011, 02:56   

Jak to w poniedziałek? Aniu, domówki się robi w weekend;P
 
 
Ana 
Friend


PSN ID: SumireAnn
Zagram w: Dead or Alive 5 Ultimate
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 26 Mar 2006
Wysłany: 30-01-2011, 19:39   

Chyba ze w weekend ma sie egzamin... (Studiujac na dziennych)
Dorwalam i nori wiec do gyozy bedzie sushi i japonskie wino wisniowe^^

Bu <foch>
Gomen :(

A z przysmaków kuchni azjatyckiej kocham sajgonki <3
_________________

Ostatnio zmieniony przez SubZero 30-01-2011, 20:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
JJK 
Grand Master



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Lut 2007
Wysłany: 31-01-2011, 09:59   

Bu+1. Ja dzisiaj będę w domu dopiero po 23 :( (evening shift)

Za to... JJK Fusion Style part 1 ;) :

Shokukin Gyoza

Ciasto:
- 1 filiżanka mąki pszennej (np. poznańska)
- 1 filiżanka mąki kukurydzianej
- 1/2 filiżanki ciepłej wody
- łyżeczka soli

Nadzienie:
- Pół główki kapusty (najlepsza była by japońska, w ostateczności biała)
- Pęczek dymki (3-4 cebule)
- 250 g grzybów (jakie kto może dostać)
- 2-3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanego imbiru
- Po 2 łyżki sosu sojowego i oleju sezamowego (można go zastąpić np. słonecznikowym)

Sos:

- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka japońskiego sosu sojowego (można zastąpić chińskim jasnym)
- 1 łyżka sosu teriyaki (można zastąpić chińskim ciemnym, ale należy wtedy zwiększyć ilość cukru o 1 łyżeczkę)
- 1 łyżka białego wina (bądź wina ryżowego jak ktoś ma)
- 1 łyżeczka posiekanego lub wyciśniętego czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego (ciemnego najlepiej)
- Pół łyżeczki sproszkowanego wasabi (można zastąpić mielonym kolorowym pieprzem)
- 2-3 szczypty czarnego pieprzu i soli

Olej (ja używam słonecznikowego) i woda do "smażenia na parze"

Sposób przyrządzenia (uproszczony):
Z mąki i wody zagnieść jednolite, plastyczne ciasto, uformować z niego kulę i pozostawić pod przykryciem na ok. godzinę.
Kapustę blanszować przez niecałą minutę, po czym rozdzielić na pojedyncze liście (białą kapustę można poszatkować bez blanszowania) i posiekać jak najdrobniej. Grzyby obrać, oddzielić kapelusze od trzonków, pokroić na małe kawałki, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, posypać solą i dusić około 10 minut (w przypadku białej kapusty, wypada ją dusić ją razem z grzybami). Pod koniec dodać pieprz. Cebulę posiekać na drobno. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki nadzienia, przykryć i schować do lodówki na jakieś 10 minut.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 2 mm. Periodycznie wykrawać szeroką szklanką placuszki, wypełniać je nadzieniem (posługując się łyżeczką), zlepić (najszybciej maszynką) i układać szeregowo na rozłożonej ściereczce, uważając żeby się nie skleiły. Rozgrzać na patelni olej (duży płomień) i ułożyć pierożki cały czas uważając, żeby się nie skleiły. Smażyć do momentu aż zaczną się rumienić. Następnie zmniejszyć ogień, wlać na patelnię pół filiżanki wody i szybko przykryć. Pozostawić tak dopóki cała woda nie wyparuje, po czym zdjąć z patelni na talerz. Podawać z sosem, który sporządzić mieszając wszystkie składniki do momentu, aż powstanie jednorodna zawiesina. Do tak przygotowanych pierożków można też podać świeżą sałatę. Douzo meshiagare.

Na koniec żeby nie było niedomówień sprostuję parę rzeczy... W oryginale ciasto do gyozy robi się używając jednej mąki, a nadzienie wykonuje z dodatkiem mielonej wieprzowiny i krewetek (bądź samej wieprzowiny). Tradycyjnie podaje się z świeżą szatkowaną kapustą Napa (u nas znaną jako "kapusta japońska") i sosem sojowym wymieszanym z Rayu (olej sezamowy z czerwonym chili).
_________________
Życie to wojna. Ale nie bezmyślna wojna ze światem, ludźmi, czasem czy śmiercią. To wojna bez użycia ataku i obrony. Jedyna słuszna i szlachetna wojna... wojna z samym sobą.
Ostatnio zmieniony przez JJK 31-01-2011, 10:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Ana 
Friend


PSN ID: SumireAnn
Zagram w: Dead or Alive 5 Ultimate
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 26 Mar 2006
Wysłany: 31-01-2011, 10:03   

Ja robię wersję z wieprzowiną, kapustą pekińską i imbirem^^
_________________

 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Podobne Tematy
Japońskie piosenki
Koszulki Honmaru Team dla prawdziwych twardzieli!
Moje przemysłenia małe i wielkie
Petycja o gry na PC(oczywiscie to propozycja)
Jaka postac spotykacie najczesciej na kailerze?
 
Udostępnij: Udostępnij na Facebook  Udostępnij na Sledziku  Udostępnij na Wykop  Udostępnij na Gadu Gadu Live  Udostępnij na Twitter
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group