Odpowiedz do tematu
Pad USB zwiększa ping przy modemie USB.
Autor Wiadomość
Lukas 
Grand Master



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Gru 2006
Skąd: z dużego pokoju
Wysłany: 19-08-2011, 21:04   Pad USB zwiększa ping przy modemie USB.

Jak podepnę pada do portu USB, to mam wyższy ping, niż jak wejdę na serwer przy wypiętym padzie.
Modem mam ZXDSL 852, który również jest podpięty do USB.
Z padem mam 64 ping.
Bez pada mam 50 ping.
Nie ukrywam, iż nie zamierzam rezygnować z gry na padzie. Macie jakieś pomysły jak zrobić, żeby pad nie obniżał mi pinga?

P.S. Jestem pewien, że to wina pada.
 
 
 
Adi_Rash 
Elite player


PSN ID: ADi_Rash
Zagram w: TTT2
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Cze 2010
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 19-08-2011, 21:11   

Pad zwiększa ci ping? O_o
Jeśli nie masz pada i/lub modemu podłączonego z bezpośrednio do płyty głównej (z tyłu kompa) to podepnij (te huby z przodu lub wejścia w klawiaturze mogą robić Ci jakieś opóźnienia?).
Możliwe, że pomoże (na pewno nie zaszkodzi).
 
 
 
Lukas 
Grand Master



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Gru 2006
Skąd: z dużego pokoju
Wysłany: 19-08-2011, 22:53   

Adi_Rash:
Cytat:
Pad zwiększa ci ping? O_o

Taki właśnie fenomen udało mi się zaobserwować. Do tego mam nikłe wrażenie, iż nie jestem jedynym posiadaczem poruszanego problemu (aczkolwiek mogę być jedynym świadomym). Bowiem ping o wartości około 64 widywałem już w przeszłości u rozmaitych graczy. Z mojej obserwacji wynika, że gracze z naszego pięknego kraju mają zbliżoną wartość przedmiotowego parametru. I przykładowo część graczy miała go o wartości około 50, a część o około 64.
Ten temat ma na celu nie tylko rozwiązanie problemu, ale również uświadomienie radosnym (bo niewiedzącym) graczom, że mogą mieć podobnie. Zastanawiam się też, czy przypadkiem nie tylko w mocy pada, ale i w mocy innych urządzeń peryferyjnych, które wykorzystują port USB, nie leży podwyższanie wartości pierdolonego pinga.

Adi_Rash:
Cytat:
Jeśli nie masz pada i/lub modemu podłączonego z bezpośrednio do płyty głównej (z tyłu kompa) to podepnij (te huby z przodu lub wejścia w klawiaturze mogą robić Ci jakieś opóźnienia?).
Możliwe, że pomoże (na pewno nie zaszkodzi).

Nie posiadam hubów, ani "innych", a już zwłaszcza w obrębie klawiatury. Nieskromnie dopiszę, iż posiadam tylko 2 porty USB, które wystają mi z płyty głównej i to do nich podpinam pada oraz internet.
Nie jest to USB 2.0, ale chyba USB 1.1. Przynajmniej tak twierdził znawca w sklepie po usłyszeniu informacji, że są tylko 2 wejścia. Mnie pozostaje nadzieja, iż nie był to znawca od siedmiu boleści. Zresztą chuj z nadzieją, bo właściwie, to średnio interesują mnie cyferki przy USB, gdyż najpierw wolę rozpatrzeć kwestię przy założeniach, że te cyferki nie są przyczyną, a jedynie przypadkiem. Posiadałem w przeszłości innego kompa, który miał USB 2.0 i z tamtego również miałem ping 64, lub odpowiednio wyższy w stosunku do innych graczy z Polski. Nie mam jak na nim teraz sprawdzić empirycznie, czy to była wina pada, więc pozostają jedynie domysły.
 
 
 
mg1987 
Support


Zagram w: Jestem otwarty na propozycje
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 18 Lis 2009
Wysłany: 19-08-2011, 23:19   

Lukas napisał/a:
Do tego mam nikłe wrażenie, iż nie jestem jedynym posiadaczem poruszanego problemu (aczkolwiek mogę być jedynym świadomym). Bowiem ping o wartości około 64 widywałem już w przeszłości u rozmaitych graczy. Z mojej obserwacji wynika, że gracze z naszego pięknego kraju mają zbliżoną wartość przedmiotowego parametru. I przykładowo część graczy miała go o wartości około 50, a część o około 64.

To świadczy jedynie o tym, że mieli ping o wartości około 50, a część około 64. Nic więcej. Z pingu nie wyczytasz czy mają modemy i pady - ciut za mało informacji.
Lukas napisał/a:
średnio interesują mnie cyferki przy USB

Między 1.1 a 2.0 jest jednak spora różnica.
 
 
Lukas 
Grand Master



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Gru 2006
Skąd: z dużego pokoju
Wysłany: 20-08-2011, 01:16   

mg1987 napisał/a:
Lukas napisał/a:
Do tego mam nikłe wrażenie, iż nie jestem jedynym posiadaczem poruszanego problemu (aczkolwiek mogę być jedynym świadomym). Bowiem ping o wartości około 64 widywałem już w przeszłości u rozmaitych graczy. Z mojej obserwacji wynika, że gracze z naszego pięknego kraju mają zbliżoną wartość przedmiotowego parametru. I przykładowo część graczy miała go o wartości około 50, a część o około 64.

To świadczy jedynie o tym, że mieli ping o wartości około 50, a część około 64. Nic więcej. Z pingu nie wyczytasz czy mają modemy i pady - ciut za mało informacji.


To świadczy o tym, że mieli ping o wartości około 50, a część około 64. Z pingu nie wyczytasz, że nie mają modemów i padów - ciut za mało informacji.

Zastanawiam się z czego wyczytałeś, że "jedynie" oraz "nic więcej". Zastanawiam się również jak można mieć ping bez modemu. Odnośnie tego, że nie da się wywróżyć z pingu, czy ktoś ma pada, czy nie, to bym się również zastanawiał, bo ponoć wróżyć można ze wszystkiego. Ale poza wróżeniem z pingu wolno mi chyba było bezpośrednio od niektórych graczy uzyskać informację, iż posiadają pada.
Sporo osób posiada neostradę (TP to największy dostawca internetu w Polsce). Mało kto decyduje się na zakup innego modemu, niż ten pod USB, bo po co. Część innych dostawców internetu również używa modemu USB. Dlatego moje robocze założenia, iż wiele osób na kaillerze posiada(a właściwie posiadało) neostradę i(lub) modem USB, nie wydają mi się całkowicie bezpodstawne.
mg1987 napisał/a:
Lukas napisał/a:
średnio interesują mnie cyferki przy USB

Między 1.1 a 2.0 jest jednak spora różnica.

Czyli, że jednak jest różnica i w sensie, że nie tylko w cyferkach? Nie wpadłbym na to o własnych siłach. A "spora" w stosunku do czego, jeżeli można wiedzieć?

edit: usunąłem wulgaryzm. Ech, teraz się dopiero ogarnąłem , że w regulaminie jest zapis o tym, żeby nie używać wulgaryzmów. Z tego, co pamiętam, to tu leciało kiedyś mięcho, ale może mi się przywidziało. W każdym razie wstrzymam się od tego na przyszłość.
 
 
 
mg1987 
Support


Zagram w: Jestem otwarty na propozycje
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 18 Lis 2009
Wysłany: 20-08-2011, 13:22   

Lukas napisał/a:
Zastanawiam się z czego wyczytałeś, że "jedynie" oraz "nic więcej"

No dobra, niech Ci będzie, ping służy do diagnozowania połączenia - możesz sprawdzić czy takowe istnieje, ile pakietów jest traconych i jakie jest opóźnienie (lagi). Wcześniej nie napisałeś, że innych graczy pytałeś o łącze, wyglądało jakbyś "wróżył" z pigu. :kwasny:
Lukas napisał/a:
Zastanawiam się również jak można mieć ping bez modemu.

Chociażby tak:
Kod:
ping 127.0.0.1
;)
Ponadto mam router i ping nadal działa. :P
Lukas napisał/a:
w stosunku do czego

W stosunku do prędkości transferu.
Lukas napisał/a:
usunąłem wulgaryzm

Nie bardzo rozumiem czemu chciałeś mięchem rzucać? Spokojnie, wrzuć na luz - możliwe że źle zrozumiałem/odebrałem powyższe posty.
 
 
Lukas 
Grand Master



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Gru 2006
Skąd: z dużego pokoju
Wysłany: 21-08-2011, 01:26   

mg1987 napisał/a:

Lukas napisał/a:
w stosunku do czego

W stosunku do prędkości transferu.


Czyli istnieje "spora" różnica w prędkości transferu w stosunku do prędkości transferu?
mg1987 napisał/a:

Lukas napisał/a:
usunąłem wulgaryzm

Nie bardzo rozumiem czemu chciałeś mięchem rzucać? Spokojnie, wrzuć na luz - możliwe że źle zrozumiałem/odebrałem powyższe posty.


Źle odebrałeś, ale kwestię mięcha. Tym mięchem budowałem po prostu wypowiedź, obelg nie stosowałem.
Rzecz w tym, że ja jestem właśnie za bardzo rozluźniony i muszę się ciut bardziej napiąć. A mięchem chciałem rzucać, bo po prostu tak czynić lubię.
Powyższe posty odebrałeś świetnie. Wyglądało jakbym wróżył z pingu, bo z pingu wróżyłem. Temat łącz średnio mnie interesował, bardziej temat padów. A już tak zupełnie rzetelnie, to po prostu nasunęła mi się taka możliwość, że ktoś może mieć podobny problem i podparcie dla tejże możliwości znalazło się "samo" w zakamarkach mojej zaśmieconej pamięci. W każdym razie wyluzuj, jeżeli w wyniku odbioru moich postów nabrałeś ochoty, żeby pokwestionować moje radosne teorie, to sobie kwestionuj. Kwestionowaniem i wątpieniem wzbudzisz we mnie prędzej respekt, niż emocje.
 
 
 
mg1987 
Support


Zagram w: Jestem otwarty na propozycje
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 18 Lis 2009
Wysłany: 21-08-2011, 09:02   

Lukas napisał/a:
Czyli istnieje "spora" różnica w prędkości transferu w stosunku do prędkości transferu?

Lukas napisał/a:
Czyli, że jednak jest różnica (...). A "spora" w stosunku do czego, jeżeli można wiedzieć?

To chyba odpowiada na pytanie.
 
 
Lukas 
Grand Master



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Gru 2006
Skąd: z dużego pokoju
Wysłany: 21-08-2011, 09:40   

Dobra, to zadam to pytanie jaśniej.

Czyli, że jednak jest różnica i w sensie, że nie tylko w cyferkach? Nie wpadłbym na to o własnych siłach. Określiłeś tą różnicę jako "sporą". Skąd słowo "spora". Dlaczego uważasz, iż jest ona "spora"? W stosunku do czego (przykładowo jakiej innej różnicy) jest ona spora?
 
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 40 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 21-08-2011, 10:29   

Jeśli chodzi o samą prędkość transferu, to w USB 1.1 jest to 12Mb/s a w USB 2.0 480Mb/s, czyli jak łatwo policzyć różnica 40-krotna.
Nie mam pojęcia, jak jedno urządzenie USB może wpływać na drugie, szczególnie takiej jak pad, który jednak zbyt wysokich wymagań co do prędkości transferu nie ma. To już bardziej podejrzewałbym problem z samym portem USB, albo słaby procesor (chociaż tu musiałby być już naprawdę słaby). Jaki masz system?
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
Lukas 
Grand Master



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Gru 2006
Skąd: z dużego pokoju
Wysłany: 21-08-2011, 23:24   

system xp sp2
pentium 4 1.6GHz
W ogóle nie wypinam modemu z portu USB nr 1.
Samym wpinaniem i wypinaniem pada przy zastosowaniu portu nr 2 sprawiam, iż ping staje się wyższy lub niższy.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Podobne Tematy
Kiedy zaczęła się wasza przygoda z Tekkenem?
Samurai Shodown IV/Samurai Spirits Amakusa Kourin - combos
Nie szuka mi pokojów na PSP przy Tekken 6
Kiedy zaczeła sie wasza przygoda z Virtua Fighter ?
What do you think about playing Tekken 3 online?
 
Udostępnij: Udostępnij na Facebook  Udostępnij na Sledziku  Udostępnij na Wykop  Udostępnij na Gadu Gadu Live  Udostępnij na Twitter
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group