Odpowiedz do tematu
T5:DR/T6 na pc (ppsspp)
Autor Wiadomość
Arden 
Beginner


Dołączył: 09 Maj 2014
Wysłany: 09-05-2014, 18:27   T5:DR/T6 na pc (ppsspp)

Witam, jestem nowy na forum ale mam nadzieje, że szybko się zadomowię :)

Więc tak, od pewnego czasu gram w Tekken'a 6 na PC'cie w wersje na psp. Nie wiem czy ktoś z was słyszał o takim emulatorze jak PPSSPP ale już większość gier które wyszły na psp chodzą na nim bez zarzutu.
Dobra a teraz szczegóły, to co skłoniło mnie do zarejestrowania się na forum to nie jest sam emulator ale możliwość grania online. Na forum emu ppsspp jest sporo ludzi którzy szukają kogoś z kim mogli by pograć online w swoje ulubione gry. Tyle, że większość z nich jest z Filipin czy z Australii... Co powoduje, że grając z nimi ma się spory ping, który uniemożliwia dobrą zabawę. Z chęcią pograł bym z kimś z rodzimego kraju (gdzie ping nie będzie aż tak dokuczać).
Zainteresowanym oferuje pomoc w konfiguracji.



Postaram się wytłumaczyć krok po kroku jak przygotować emulator ppsspp do gry.

Zacznijmy od początku. Czyli od przygotowania emulatora. Ściągamy najnowszą wersję emu ppsspp stąd . Możemy pobrać wersję instalacyjną bądź wersie gotową, różnica jest taka, że w wersji instalacyjnej automatycznie zainstaluje nam Visual C++ 2013 Microsoftu którego jak coś to można pobrać stąd. Jeśli posiadamy najnowszego VC to możemy od razu pobrać wersje gotową .rar. Po tym możemy odpalić już emu wersie x84 dla 32 bit systemów lub wersie x64 dla 64bit.

Jeśli wyskoczy nam błąd, że nie ma msvcr120.dll nie próbujcie ściągać go z neta i nie wklejajcie go nigdzie. Jeśli jednak znajdzie się u was na dysku taki plik usuńcie go ze wszystkich katalogów i reinstalujcie Visuala lub zaktualizujcie go do wersji z 2013. Po tym zabiegu powinno być ok i emu powinien wystartować.

Emulator jest w pełni po polsku ale jeśli chcecie zmienić język wejdźcie w Settings->System-> Language i z listy wybieramy taki jaki na odpowiada.

Gry powinny chodzić dobrze na ustawieniach domyślnych ale przed tym i tak lepiej uruchomić licznik fps [Settings->Graphics->Overlay informationshow fps] tak dla pewności czy nie skacze.
Dla testu uruchamiamy gierkę. Jeśli jednak doskwierać będzie was niski fps albo skaczący fps już tłumacze jak skonfigurować emu.

Graphics(grafika)

Tryp: Randerowanie buforowe
Frameskipping: off
Alternative speed: unlimited
Randering resolution: x1 (to najsłabsza jakość grafiki jak coś można poeksperymentować i schodzić z 1:1 na x5, x4 do najniższej x1 aż będziemy zadowoleni z płynności i jakości)
VSync: off
Mipmapping: on
Hardware transform: off/on jeśłi mamy karde graficzą zintegrowaną to zawsze na off. ON zostawiamy dla posiadaczy kart dedykowanej.
Software skinning: On
Vertex cache: off
Upscale type: hybrid
Deosterize: off
Anisotopic filtering: off
Texture filtering: linear

System
Fast memory: on Niestety by grać online ta wartość musi być wyłączona więc ta opcja włączona tylko gdy gracie sami.
Multithreaded: On tylko dla procesorów wielordzeniowych
I/O on thread: on
Atomic audio locks: on w niektórych grach po włączeniu tej opcji mogą pojawić się dziwne dźwięki więc w ostateczności w zakładce audio wyłączmy całkowicie dźwięk.

Są to ustawienia najniższe z najniższą jakością grafiki i dźwięku.
U osób z lekko skaczącym fps zalecam zmniejszyć tylko Randering resolution i Texture filtering.

Ustawienia sterowania:
Przechodzimy do zakładki controls->control mapping
tam mapujemy swojego pada albo klawiaturę.

Uwaga: Domyślnie są już z mapowana klawiatura, pad xbox i pad jednak podłączając do komputera więcej padów tego samego typu emulator zaczyna się gubić np. u mnie podłączając pad dualshocka1 i dualshocka2 przez podwójną przejściówkę twin usb joystic oba pady musiały być podłączone by emulator wykrył jakiego kolwiek pada to samo tyczy się gdy podłączyłem pada ps3 przez motionjoy wtedy przestał reagować na wszystkie 3 pady musiałem odłączyć przejściówkę albo motionjoya.

A teraz przejdźmy do konfiguracji emu do rozgrywek online.
Na początku w ustawieniach stawiamy koniecznie ptaszka w Enablenetworking/wlan. I przymusowo odznaczamy Fast memory: off.
Następnie musimy zaopatrzyć się w hamachi i cos co będzie emulwać nam połączenie adhoc czyli adhocserver (tutaj).
Hamachi jak to hamachi ściągamy i instalujemy. Następnie ściągamy adhocserverwindows i adhocserverScrwindows które wypakowujemy do katalogu z emulatorem (ppsspp). Uruchamiamy AdhocSever.exe i wyrażamy zgodę.
Teraz co powinniśmy zrobić to znaleźć folder systemowy ppsspp. Jeśli skorzystaliśmy z wersji instalacyjne ów folder znajdziemy w C:\Users\\Documents\PPSSPP\PSP\ jeśli gotowy to będzie on w folderze emulatora. Otwieramy plik ppsspp.ini szukając linijek
NickName = <- tu zawarta jest nazwa naszego psp musimy go przecież jakoś nazwać
proAdhocServer = <-tu wklejamy ip IPv4
MacAddress = <- tu musimy wygenerować swój własny niepowtarzalny adres mac. Co ciekawe adres teoretycznie może sie składać z liter i liczb a-z, 0-9 jednak w każdym przypadku u mnie adres ten mógł składać się tylko z cyfr by mogło znaleźć mi oponenta. Ja dla pewności dałem taki 0x:0x:0x:0x:0x:0x gdzie x to różne cyferki ;)

Jeśli chcielibyście pograć w domu z kumplem polecam w adresie ip proAdhocServer dać adres sieci domowej czy też IPv4 routera wtedy nie musicie łączyć w domu dwóch komputerów przez hamachi.
By takie ip zdobyć uruchamiamy CMD jako administrator i wpisujemy "ipconfig" i przepisujemy nasz adres IPv4 routera.

Mając już wszystko gotowe nie pozostaje nam nic innego jak odpalić emulator z gierką i cieszyć sie z rozgrywek (o ile ping nie będzie nam przeszkadzać). Chcąc grać online koniecznie przed uruchomieniem gry uruchomcie Adhocserver.exe.









Zapraszam do mnie:
Sieć hamachi: Tekken6pl
hasło: tekken

Sieć hamachi: tekken6pl666
hasło: tekken

By nie było żadnych problemów polecam zainstalować Hamachi wersje 1.0.3.0
Ostatnio zmieniony przez Arden 13-05-2014, 18:38, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
TeeVar 
Support


PSN ID: TeeVar
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: all Capcom SNK MK
Steam ID: robmit
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Gru 2010
Wysłany: 09-05-2014, 18:58   

Emulatory tutaj nie są tabu a raczej częścią serwisu. Co do samego ppsspp to podstawowe pytanie jest jaki tak naprawdę jest kod sieciowy. Bo może się okazać, że nawet grając z kumplem za ścianą będą lagi.
_________________
MK Ranking, Spar & On-line Tournaments - dostepny zawsze w godzinach 20-23, no prawie zawsze.
 
 
 
Arden 
Beginner


Dołączył: 09 Maj 2014
Wysłany: 09-05-2014, 19:44   

Do połączenia konieczny jest hamachi. Grając na dwóch kompach w domu nie zauważyłem lagów, jedynie lekki spadek fps na słabszym komputerze.
 
 
KRELIAN 
Junior Admin


PSN ID: KrelianTK
Zagram w: Tenchu: Burning Shadows,Ronin Blade Crusade,Gex Origins
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 23 Lut 2006
Skąd: ta pewność?
Wysłany: 10-05-2014, 16:22   

Wizja DRki/TK6 bez lagów z płynnością porównywalną do gry na dwóch PSP wydaje się niezła. Jeśli jesteś na bieżąco i chcesz rozwinąć temat to trzeba ustalić kilka szczegółów: wersja gry/gier bo zakładam że każdy musi mieć taką samą, rzeczywista prędkość przy połączeniu dwóch graczy, optymalna specyfikacja kompa, no i jakiś mini-faq w temacie - może być z linkami, pozwalamy ;].

Sam w wolnej chwili postaram się zgłębić temat bo jeśli można grać na poziomie to szkoda tego nie wykorzystać.
_________________


https://www.change.org/p/...game-on-the-ps4 - wejdź i podpisz jeśli czekasz na powrót 'starego, dobrego Tenchu' na PS4!!!!
 
 
 
Arden 
Beginner


Dołączył: 09 Maj 2014
Wysłany: 10-05-2014, 23:24   

Co do wersji gry, aktualnie mam USA-fix czyli NTSC. Co do tego czy każdy ma mieć tą samą wersję - na forum ppsspp nie spotkałem się by podawali na jakiej wersji grają jedynie co podają to nazwę sieci z hamachi... Najwyżej później spróbuje połączyć u siebie wersje NTSC z PAL i zobaczę co z tego wyjdzie. Niedawno znalazłem nową możliwość łączenia oprócz hamachi można wykorzystać coldbird.uk.to tyle, że pokazuje nicki ale nie da sie w ogóle połączyć, więc na razie zostanę przy hamachi.

Co do prędkości, nie udało mi się wbić do nikogo kto mieszkał by w europie. Wszystkie europejskie sieci które znalazłem były zapełnione :c

Co do komputera: emulator testowałem na PC, notebook'u i Sony xperia M ;P (tak na androidzie też idzie jednak max fps tekken 6 jakie widziałem u ludzi na youtube to w porywach 20 fps ale na przykład Valkyria Chronicle 2 u mnie na Soniaku chodzi jak marzenie)

No to specyfiki najsłabszego urządzenia na jakim testowałem (nie licząc smartphona): Intel i3 2,6 ghz, 2gb ramu, geforce 260M na Windowsie Xp sp3. Chodzi bez zarzutu na najwyższych ustawieniach emu. Jedynie do gry ADhoc musiałem zmniejszyć jakość grafiki by mogło chodzić bez zarzutu.

Co do faq albo może dla zainteresowanych mógł bym napisać tutka z konfiguracją emu i jak przygotować go do gry online. Tylko nie wiem czy tutaj czy założyć nowy temat (nie chce zaśmiecać wam forum)

Ciekawskich odsyłam na youtube gdzie gracze prezentują swoje umiejętności online na ppsspp.
 
 
Dumian 
Administrator


PSN ID: DumianPL
Zagram w: Tekken 7 (PC, PS4), MKX (PC)
Steam ID: Dumian
Pomógł: 46 razy
Dołączył: 20 Lut 2006
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 11-05-2014, 12:13   

Czekam z niecierpliwością na rozwinięcie tematu w postaci poradnika. Możesz edytować pierwszy post tutaj lub jeśli FAQ ma być jakiś bardziej rozbudowany i uznasz że lepiej założyć nowy wątek to nie ma problemu - Twoja decyzja, nikt się nie będzie czepiał;).
_________________
Tekken 7 na PC oficjalnie!
"Using no way as way, having no limitation as limitation"
IE nadaje się do neta jak klawa do Tekkena, nie zwlekaj - Firefox
Kaillera P2P Client
 
 
 
 
mg1987 
Support


Zagram w: Jestem otwarty na propozycje
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 18 Lis 2009
Wysłany: 11-05-2014, 14:32   

Próbowaliśmy dzisiaj w nocy, z SubZero i Zachariaszem, pograć online na tym emu, ale jak na razie to niewiele z tego wynikło. W T6 weszlismy z Subem do lobby, ale nie było nikogo w nim widać, a w Fate Unlimited Codes kończyło się na oczekiwaniu na drugiego gracza. Na razie nie wygląda zachęcająco, ale może za kilka wersji coś z tego wyjdzie (chociaż widziałem, że ludzie grają w monster huntera, więc może my coś źle zrobiliśmy).
 
 
Arden 
Beginner


Dołączył: 09 Maj 2014
Wysłany: 11-05-2014, 19:59   

A zmieniliście adresy mac? Każdy z graczy powinien mieć unikatowy adres mac. No i adres IP, użyjcie adresu osoby hostującej. Poczekajcie troszkę, niedługo wrzucę tutka to może wyjaśni się co poszło nie tak.
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 40 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 11-05-2014, 20:25   

Tak, zmieniliśmy. Połączenie do adhoc serwera było, ale już do lobby nie bardzo.
A dokładniej tak jak napisał mg, do lobby dało się wejść ale się wzajemnie nie widzieliśmy.
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
Arden 
Beginner


Dołączył: 09 Maj 2014
Wysłany: 11-05-2014, 22:53   

Mam nadzieje, że znajdziecie co mogło pójść nie tak. Jak coś to piszcie, może jakoś znajdzie się przyczynę.
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 40 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 12-05-2014, 08:46   

Konfiguracja identyczna, sprawdzaliśmy na 4 różnych wersjach emulatora i niestety lobby dalej puste. Jedyna różnica, że zamiast Hamachi używaliśmy Tunngle (do Hamachi radziłbym się nie przyzwyczajać, darmowe będzie tylko do 16 maja).
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
Arden 
Beginner


Dołączył: 09 Maj 2014
Wysłany: 12-05-2014, 23:11   

Wypróbowałem właśnie Tunggle i u mnie to samo. Nie widziałem nic w lobby ;(
Co ciekawe, dołączyła do mnie jedna osoba do sieci hamachi próbowaliśmy zagrać ale hamachi nie chciał współpracować (niebieska kropka). Ciekawe... u mnie na dwóch domowych kompach hamachi działa. Może ktoś dał by jeszcze jakąś alternatywę dla hamachi i tunggle. BTW bardzo mi się spodobały opcje i możliwości tunggle, więc jeszcze trochę z nim powalczę.
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 40 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 13-05-2014, 08:36   

Jest jeszcze coś takiego jak evolve, ale tego jeszcze nie sprawdzaliśmy.
U siebie sprawdzałem nawet w sieci lokalnej bez żadnych wspomagaczy pokroju Hamachi i też nie widziałem nic w lobby.
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
mg1987 
Support


Zagram w: Jestem otwarty na propozycje
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 18 Lis 2009
Wysłany: 13-05-2014, 10:17   

Można też odpalić dwie kopie emulatora na jednym komputerze, tylko muszą być w oddzielnych folderach. W jednym configu zostawiamy adres serwera jako localhost (albo 127.0.0.1), a w drugim podajemy adres karty sieciowej komputera w sieci lan (oczywiście mac adresy trzeba mieć różne). Nie trzeba hamachi ani nic. To się do testów może przydać. Oczywiście w lobby nikogo nie widziałem w t6 tym sposobem, ale do serwera się połączyły oba emu.
 
 
Fel 
Master of the Shakers



PSN ID: Felidiusz
Dołączył: 17 Kwi 2007
Wysłany: 13-05-2014, 15:48   Re: T5:DR/T6 na pc (ppsspp)

Samym graniem w tekkena online w ten sposób zainteresowany nie jestem, ale dzięki za info o emulatorze dla Androida. Na Galaxy S4 wszystko hula jak tajfun. Kurde, co to za czasy, gdy komórka ma większą moc obliczeniową niż laptop... :P
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Podobne Tematy
Tekken Tag Tournament 2 Special Win Pose
Tekken 5: Jinpachi (PS2)
Tekken 5:DR na Ps3
Tekken 5 DR nemożność oglądania Epilogue WTF?
TEKKEN 3 online & pad ps 2
 
Udostępnij: Udostępnij na Facebook  Udostępnij na Sledziku  Udostępnij na Wykop  Udostępnij na Gadu Gadu Live  Udostępnij na Twitter
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group