Wysłany: 21-02-2006, 20:07 Sztuki walki, martial arts itp.
Zauważyłem, że spora część osób grających w Tekkena interesuje się różnymi formami sztuk walki, chętnie ogląda pokazy ludzi, którzy zajmują się pokonywaniem grawitacji i osiągają szczyty możliwości ludzkiego ciała. W tym temacie prowadzimy luźne dyskusje na temat sztuk walki lub też jesli chcecie zamieszczajcie linki do filmików oraz strony poświęcone tej tematyce.
Na początek: Team Ryouko. Na stronie tej grupy jest sporo materiałów do ściągnięcia. Gorąco polecam też te filmiki. Zeby je ściągnąć trzeba mieć zainstalowanego eMule.
Dla tych co nie wiedzą; David Belle to gość, który zapoczątkował le parkour.
Coś dla miłośników Pride i fanów Cro Cop'a
Mirko "Crocop" Filipovic jest jednym z bardziej znanych zawodników K1 - dawniej i PRIDE FC - obecnie. Słynie z wysokich, nokautujących kopnięć i walki w stójce. Ex-policjant jednostki specjalnej Lucko, szkoleniowiec jednostek specjalnych. Trenuje: Kickboxing, Muay thai oraz grappling m.in. z zapaśnikami
_________________ "Using no way as way, having no limitation as limitation" IE nadaje się do neta jak klawa do Tekkena, nie zwlekaj - Firefox Kaillera P2P Client
Ostatnio zmieniony przez Dumian 25-12-2007, 22:53, w całości zmieniany 2 razy
Ja dam linka do stronki teamu ZeroGravity Stunt Team http://www.zgstunts.com/ miłego oglodania!!!
_________________ Street Figher Alpha 3 Online Ranking Battle zapraszam do zabawy.
_________________ "Using no way as way, having no limitation as limitation" IE nadaje się do neta jak klawa do Tekkena, nie zwlekaj - Firefox Kaillera P2P Client
Rozciągnięta jest niesamowicie ale technicznie to chyba żadna rewelacja
Shotokan w sumie jest dość podobny (niektórzy uważają że to to samo), od innych styli/odmian różni się nieco pozycjami (bez skojarzeń ), wykonaniem niektórych technik, a przede wszystkim, hmm jakby to nazwać, filozofią. Style "poboczne" od karate tradycyjnego są bardziej nastawione na karate jako (można powiedzieć) dyscyplinę sportową, a nie jako filozofię (czy też "drogę" - "do") życia, obejmującą nie tylko same trenowanie sztuki walki, ale też kształtowanie samego siebie, swojego charakteru itp. itd. Można by o tym pisać i pisać
Czyli Ty trenujesz karate jako filozofie? coś w rodzaju kata... że uczysz sie technik i hmm są filozofią? no w sumie fakt... teraz karate seitedo czy shotokan to przedewszystkim po to by na zawody jeżdzić i nic więcej... chyba że trafisz gością który trenuje karate jako sztuke... ale mi sie taki nie trafił
Ja trenuję, żeby lać leszczy
To oczywiście był żart
Tu nie chodzi o to że sam trening jest filozofią, tylko że trenując sumiennie, podnosząc swoje umiejętności i wiedzę, "trenujesz" także swój charakter ("ducha" z braku lepszego określenia), gdy tymczasem sam trening jest zwykłym treningiem fizycznym. Oczywiście w karate tradycyjnym także są zawody, turnieje itp. ale nie służą one zdobywaniu trofeów (co nie oznacza, że za zwycięstwo niczego nie dostajesz ), a właśnie podnoszeniu swoich umiejętności, przekraczaniu własnych ograniczeń (co bardziej testuje twoje umiejętności w walce niż walka ). Nie jest najważniejsze czy wygrałeś, czy przegrałeś, ale czy dałeś z siebie wszystko.
Dobra nie rozpisuję się bo za trzeźwy jestem na rozważania filozoficzne