Odpowiedz do tematu
Tekken 3 modding tips 'n' tricks
Autor Wiadomość
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 40 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 02-12-2006, 23:24   

Instrukcji pewnie na necie jest od cholery. Ja akurat na Photoshopie się nie znam, obróbką grafiki zajmuję się od wielkiego święta, a i wtedy używam głównie PSP. Co do samego podmieniania, to sam nieszczególnie miałem jeszcze czas się tym pobawić. Może po sesji :P
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
Tygrys 
Grafik

Dołączył: 24 Mar 2006
Wysłany: 03-12-2006, 01:45   

Przydal by sie jakis tutek opisujacy co trzeba zrobic aby zcustomowac swoja postac :D
Moze sie ktos za to zabierze :P Ja sie nie znam :P
_________________
 
 
 
LobsterMan 
Beginner



Dołączył: 19 Lis 2006
Skąd: HELL
Wysłany: 03-12-2006, 21:48   

słyszeliście? ;) mam nadzieję że ktos ruszy temat...
_________________
Bryan, Yo-man, Ogre, Dr.B, King, Eddy
 
 
 
luc_october 
Friend


Dołączył: 07 Lis 2006
Skąd: libiąż called liban
Wysłany: 17-12-2006, 19:39   tekken 3 modding tips 'n' tricks

siemka.

ludzie pytają o jakiś faq, ale u mnie jakoś cieniutko z czasem więc będę pisał po trochu co by to jakoś wszystkim zapaleńcom wyjaśnić. :)

no to zaczynamy:

tip#1
w pliku tekken3.bns znajdują się wszystkie teksturki. uważajcie bo niektóre teksturki występują tam dwukrotnie (dla gry i dla wstawki embu osobno) przez co zmieniając tylko jedną możecie np. nie zauważyć różnicy w grze, bo zmieniliście teksturę z embu. nie dajcie się na tym wyj@%ać. dostałem wiadomość od niejakiego ren'a że miał z tym problem.

cdn...

[ Dodano: 17-12-2006, 20:03 ]
i od razu:
tip#2
żeby zeksportować i zimportować plik tekken3.bns używam programu cdmage.http://www.fileden.com/fi...5611/cdmage.rar

cdn...
 
 
SubZero 
Moderator


PSN ID: subzeropl83
GamerTag: SubZeroPL
P2P Mode: Host & Client
Zagram w: Killer Instinct, WWF Wrestlemania, SuperSidekicks
Steam ID: SubZeroPL
Pomógł: 40 razy
Dołączył: 14 Kwi 2006
Skąd: Myslovitz
Wysłany: 17-12-2006, 21:13   

Ja tylko dodam, że używając programiku, który gdzieś tam wcześniej podalem :P nie trzeba nawet się bawić w wyciąganie pliku z obrazu, tylko można działać na samym obrazie płyty (plik .iso).
Trzeba by się wziąć za zrobienie jakiejś listy, który plik z teksturą od czego jest (a przynajmniej od jakiej postaci).
_________________


Karate Tradycyjne - Sho Dan
 
 
 
 
luc_october 
Friend


Dołączył: 07 Lis 2006
Skąd: libiąż called liban
Wysłany: 18-12-2006, 12:27   

a ja dodam że dlatego exportuję/importuję tekken3.bns bo jakoś gdy operowałem na iso to niektóre teksturki się kaszaniły lub były "złamane w pół" :)

[ Dodano: 18-12-2006, 16:43 ]
tip#3

do przeglądania i wyszukiwania timów najlepiej używać programu xnview
http://www.xnview.com/

cdn...
 
 
Ren 
Friend

PSN ID: RenPL
P2P Mode: Host & Client
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 11 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 18-12-2006, 19:47   

Faktycznie te same pliki występują 2x ale...
Pomimo edycji nadal po odpaleniu wygląd pozostaje bez zmian ;/
_________________

 
 
 
luc_october 
Friend


Dołączył: 07 Lis 2006
Skąd: libiąż called liban
Wysłany: 30-12-2006, 19:58   

hmm. nie wiem ren jak to u ciebie wygląda.
może z czasem się to wyjaśni samo.

tip#4

http://www.fileden.com/fi...611/timconv.rar
timconv jest bardzo użyteczną maszynką :)
wszystko jest w krzakach ale proste do obcykania. import/export tim na bmp i na odwrót.
 
 
Ren 
Friend

PSN ID: RenPL
P2P Mode: Host & Client
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 11 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 30-12-2006, 20:00   

ja zrobiłem samą inwersje kolorow u hwoaranga i tylko jedna tekstura "działała"

mógłbys napisac faq na przykładzie luc :)
krok po kroku a nie rzucasz programami na lewo i prawo ;D

Edit: nie no trace cierpliwość, albo tekstury wyglądają tak samo jak poprzednio albo są przezroczyste...
_________________

 
 
 
Gotix 
Student



Dołączył: 31 Gru 2006
Wysłany: 01-01-2007, 08:53   

Jak mozna otworzyc ten plik CDMage'm bo klikam dwukrotnie i cos sie laduje na koniec wyskakuje blad!! Pomocy!! :padam:
 
 
 
Ren 
Friend

PSN ID: RenPL
P2P Mode: Host & Client
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 11 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 01-01-2007, 12:52   

luc sprawdziłem tego twojego patcha i jestem w szoku :)

1. są postacie (np. hwo) ktore nie mają podmienionych plików 2x a jednak działa
2. zauważyłem ze tekstury podmienione są w gorszej jakości, mogłbys napisac cos o samej kompresji i przerobce ?

a co do samego patcha to wiadomo, że to dopiero początek ;)
_________________

 
 
 
luc_october 
Friend


Dołączył: 07 Lis 2006
Skąd: libiąż called liban
Wysłany: 01-01-2007, 13:20   

ad 1. jak już pisałem wcześniej teksturki się powtarzają 2x, ale nie jest konieczne podmienianie wszystkich. wystarczy że obejrzysz wstawkę embu, a zobaczysz że bob ma biały strój.

ad 2. chodzi ci pewnie o teksturki boba?? mogą się wydawać że są w gorszej jakości, bo wtedy bob był pierwszą postacią za którą się zabrałem i jego teksturki były malowane ręcznie :)

proste że to początek. przedewszystkim podziękowania należą się DuMiaN'owi bo bez niego nie było by tego wszystkiego.

peace.
 
 
Ren 
Friend

PSN ID: RenPL
P2P Mode: Host & Client
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 11 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 01-01-2007, 16:50   



oto moj jin (wiem ze nogi skopałem ^^)

kurde nadal sa tekstury ktorych nie moge przerobic,
np. fioletowa część na koszulce edka, mimo przerobki wyglada tak samo ;/
z innymi jego teksturami nie mam za to problemu WTF?

p.s. luc moglbys sie na gg odezwac :)

edit: o co chodzi z tymi wstawkami? :D zreszta często jak podmieniam obydwa to i tak nie działa ;/
_________________

 
 
 
Raziel 
Master of the Shakers



PSN ID: nerobianco123
Dołączył: 24 Sty 2007
Wysłany: 29-01-2007, 21:41   

Ja mam inny problem, kiedy przeglądam tekstury niektóre są "przecięte" jakimś szlaczkiem na kształt śnieżenia >__> nie mam pojęcia co z takimi teksturami zrobić
_________________
 
 
Ren 
Friend

PSN ID: RenPL
P2P Mode: Host & Client
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 11 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 29-01-2007, 23:02   

Prosta sprawa Raziel
Na 100% otwierasz cały rom w timviewerze :)
Ściągnij program CDmage, wyciągnij z roma plik tekken3.bns i nastepnie odpal go w timviewerze, powinno być git :)
_________________

 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Podobne Tematy
Tekken 3 - 5 jaki emulator do tego i jak skonfigurowany
Tekken 7 Modding / Customize
Tekken 7 Online Cup - pierwszy turniej w TK7 na Honmaru!
Tekken 3 online tier list
Tekken 3 Hwoarang arts (movie)
 
Udostępnij: Udostępnij na Facebook  Udostępnij na Sledziku  Udostępnij na Wykop  Udostępnij na Gadu Gadu Live  Udostępnij na Twitter
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group